Најновије

Русија тражи казну за убијање цивила атомском бомбом у Хирошими и Нагасакију

МОСКВА - Председавајући Доњег дома руске Думе Сергеј Наришкин подстакао је покретање међународне истраге због бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки 1945. године чиме је америчка војска починила злочин против човечности који не застарева, преноси телевизија Раша тудеј на свом порталу.
Бацање А-бомбе на Хирошиму (Фото: Kgoradio.com)

Бацање А-бомбе на Хирошиму (Фото: Kgoradio.com)

"Наредне године навршиће се 70. годишњица Нирнбершког процеса и такође иста годишњица првог и јединог нуклеарног бомбардовања два града - Хирошиме и Нагасакија. Нисам случајно поменуо оба догађаја у истом контексту. Сматрам да ове теме треба да расправимо заједно са адвокатима и стручњацима за злочине против човечности који не застаревају, казао је Наришкин президијуму Руског друштва историчара. Руски шеф парламента је подсетио да је нукеларни напада на Хирошиму и Нагасаки тешко могуће оправдати са војне позиције, јер је пораз Јапана практично одлучен након што је Совјетска армија однела победе у Манџурији. “Атомске бомбе на два мирна града биле су чист акт застрашивања кој је резултирао смрћу на хиљада јапанских цивила. Вратимо се на ту тему наредне године”, поручио је Наришкин. Бомбардовање Хирошиме се десило 6. августа 1945. године, а Нагасакија три дана касније и резултирали су смрћу између 150.000 и 250.000 људи, махом цивила.
Прочитајте још:Орбан жестоко ударио на Америку, прети ли коначни разлаз?Путин држи руку изнад дугмета за општи нуклеарни напад!
Власти САД су рекле да је демонстрација силе убрзала капитулациј у Јапана и спречила копнену операцију која је могла узроковати тешке губитке америчкој војсци. Истовремено, међунардоне организације за људска права су два напада, посебно онај на Хирошиму, оцениле као неморална и као кршење духа конвенција које забрањују употребу оружја масовног уништења против цивилног становништва зараћене стране. Јапански званичници и активисти за међународно право постављали су питање бомбардовања до данас, износећи да је радијација нашкодила деци два града, узрокујући бројне болести, скупе лекарске прегледе и константан страх по здравље свих осталих. Извор; Srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА