Најновије

Јосиповић све ближи победи - води са преко 40%!

ЗАГРЕБ – Актуелни председник Хрватске Иво Јосиповић (СДП), према првим резултатима Државне изборне комисије са око четвртине бирачких места, води након данас одржаног првог круга избора за шефа државе са 42,31 одсто гласова, испред ХДЗ-ове кандидаткиња Колинде Грабар Китаровић с 34,23 одсто.
Хрватски председник Иво Јосиповић (Фото: Флицкр)

Хрватски председник Иво Јосиповић (Фото: Флицкр)

Према првим подацима, које је Комисија од 20 сати почела да објављује на својим интернет страницама, Јосиповић ће се у другом кругу с Грабар Китаровић надметати с предношћу већом од осам одсто. Иако Иван Синчић (Живи зид) није успео да осигура место у трци у другом кругу, с освојених 16,95 одсто гласова, као досадашњи анонимац у јавном животу, представља изненађење избора, преноси Хина. На зачељу је Милан Кујунџић (Савез за Хрватску) с 5,05 одсто гласова. Резултати се заснивају на 24,41 одсто обрађених бирачких места. Комисија ће у 22 сата на конференцији за новинаре објавити прве незваничне изборне резултате.
Прочитајте још:СНС однео убедљиву победу у Мионици
Досадашњи изборни резултати разликују се од процена које је у излазним анкетама за националне телевизијске куће радио Ипсос пулс, а према којима се водила „мртва трка” између Јосиповића и Грабар Китаровић, с приближно освојеним бројем гласова. Хрватски председник бира се већинским изборним системом, односно биће изабран кандидат који добије већину гласова свих бирача који су гласовали (50 одсто плус један глас). Уколико се то не догоди, двоје кандидата с највећим бројем гласова иду у други круг који се одржава 14 дана касније, 11. јануара. Председнички мандат траје пет година и, према хрватском Уставу, нико не може бити биран више од два пута узастопно на ту функцију. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА