Најновије

Борба за превласт у Приштини не јењава

ПРИШТИНА - Компликације око "већ договорене" коалиције између ДПК и ДСК. Судбину нове владе у рукама држи председница Атифете Јахјага. Уколико она одлучи да остане на функцији до краја мандата, коалициони споразум пропада, пише Трибуна.
Тачи и Мустафа (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Тачи и Мустафа (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Косово је, поново, на ивици расписивања ванредних избора, јер, како пишу тамошњи медији, Хашим Тачи тражи гаранције да ће председница Атифете Јахјага поднети оставку следеће године и препустити му место председника. Јахјага, која је уз помоћ Берлина и Вашингтона, "наговорила" Тачија и председника Демократског савеза Косова Ису Мустафу да заједничким снагама прекину шест месеци дугу политичку кризу, није, међутим, најавила повлачење. Суштину нове компликације представља, пише приштинска Трибуна, Тачијева решеност да место премијера препусти Мустафи само у замену за место председника, претећи формирањем коалиције са Алијансом за будућност Косова Рамуша Харадинаја, или новим изборима. "Тачи не види ниједан разлог зашто би место премијера препустио главном ривалу", пише Трибуна. Потписивање коалиционог споразума које је било предвиђено за уторак, одложено је јер је Тачи одлучио да присуствује седници Савета безбедности УН, што је, очигледно, изненадило Ису Мустафу, који је, наводно, за такав развој ситуације сазнао из медија. "У ДСК су схватили да споразум неће бити потписан (у уторак), с обзиром на то да је Тачи отпутовао за Њујорк", рекао је неимовани званичник ДСК дневнику Коха диторе. Тај званичник није одбацио могућност да је можда Тачи јавио Мустафи да путује, али већина званичника ДСК је из медија сазнала да споразум неће бити потписан онако како је најављено.
Прочитајте још:Mустафа: Ја сам премијер Косова!
ДПК и ДСК су само усмено постигли договор о подели министарстава, а финализација споразума узима много времена, јер, како се тврди, у Тачијевој ДПК и даље нису сигурни да хоће да препусте функцију премијера. Једна од сметњи брзом потписивању споразума је и захтев Хашима Тачија да се Атифете Јахјага укључи у потписивање споразума, и тиме гарантује Тачију препуштање функције председника Косова. Саветник и портпарол косовске председнице Арбер Влахију изјавио је да на основу Устава Косова и одлуке Уставног суда (из јула 2012), мандат председнице траје пет година, из чега проистиче да траје до 2016. године. То је, преноси лист Трибуна, одговор из канцеларије председнице Јахјаге на евентуално укључивање њеног положаја у споразум о расподели власти између Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА