Најновије

Хладна зима за владе широм света: Пада влада и у Шведској

СТОКХОЛМ - Након што су у претходних неколико дана пале јапанска и израелска влада, и премијер Шведске Стефан Лоевен најављује да ће расписати ванредне изборе у марту наредне године након што су десничарске партије блокирале усвајање предлога закона о буџету.
Нису се дуго задржали (Фото: говернмент.се)

Нису се дуго задржали (Фото: говернмент.се)

Стефан Лоевен, који је на челу мањинске владе левог центра, рекао је на прес-конференцији да ће расписати нове изборе за 22. март 2015. године, јавља Танјуг. Према његовим речима, разлог је омогућавање бирачима да "бирају у светлу ове нове политичке сцене". Тас јавља да ће званично избори бити расписани 29. децембра. Ројтерс преноси да се анти-имигранстра партија Шведске демократе противе усвајању закона док земља не пооштри своју великодушну политику давања азила. Против усвајања буџета било је 182 посланика, а тек 153 за, у парламенту који има 349 места. Премијер је одговорност ставио на опозициони блок од четири странке у парламенту. Мањинска "црвено-зелена" влада, са 138 посланичких мандата у којој су представници Социјалдемократске радничке партије (СДРП) Шведске и Партије за очување животне средине, формирана је после избора у септембру ове године.
Прочитајте још:Турбуленције у Израелу: Ускоро избори
Лоевен из СДРП није успео да постигне компромис са опозицијом из десног центра поводом предлога буџета, пореске политике и још неколико питања. Лоевен је раније рекао да ће десничарска партија одбијати сваку владу "која не буде играла како они свирају". Трећа по снази националистичка странка сматра да број избеглица које прима шведска десет пута премашује просек у Европској унији. Према прогнози завода за миграције, ове године ће у ту земљу од 9,5 милиона становника стићи из кризних рејона између 80 и 100 хиљада људи. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА