Најновије

Млекари траже од државе да их заштити на тржишту

БЕОГРАД - Удружење произвођача млека Србије и представници Централне асоцијације произвођача млека Војводине упутили су Министарству пољопривреде и заштите животне средине захтеве који се односе пре свега, на заштиту произвођача млека и подстицање квалитета путем премирања по класама.
Млеко (Фото: madmikesamerica.com)

Млеко (Фото: madmikesamerica.com)

Они траже да премија за екстра класу износи 10 динара по литри млека, за прву класу седам динара по литри, а да премија за другу класу износи четири динара, а да регрес за уматичено грло износи 30.000 динара. Захтевају, такође, да се у измене Закона о државном појопривредном земљишту унесу предлози и то да рок закупа буде минимум 30 година, по праву пречег закупа сточарима, да цена закупа за сточаре буде фиксна по класама на нивоу државе, да је одређује министрарство и да буде примерена говедарству односно трошковима производње млека. Удржења траже да ограничење закупа буде хектар по условном уматиченом грлу, а захтевају и хитно преисипитивање рада Управе за ветерину како би се решили сви нагомилани проблеми у сектору. Траже и укидање регионалних одгајивачких организација и да ценовник и рад главне одгајивачке организације контролише Министарство, уз уважавање предлога удружења млекара.
Прочитајте још:Све више грађана Србије не може да врати кредит
Захтевају и хитно дефинисање оперативног програма развоја сектора млекарства од 2015. до 2024. године. Сви захтеви усвојени су на заједничкој скупштини Удружења произвођача млека Србије и Централне асоцијације произвођача млека Војводине, која је одржана у петак, 28. новембра у Новом Саду, наводи се у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА