Најновије

Прекинута блокада Филозофског факултета

БEOГРAД - Студенати коjи су осам недеља држали у блокади Филозофски факултет Универзитета у Београду потврдили су синоћ Mинистарству просвете, науке и технолошког развоjа да прекидаjу блокаду, саопштило jе то министарство, наjављуjући да ће несметано обављање наставе почети већ данас.
Филозофски.рс

Филозофски.рс

Након разговора са деканом и управом факултета, договорено jе да се студентима коjи се финансираjу из буџета дозволи да бесплатно упишу максимално 72 бода, укључуjући и оне заостале из претходне године, наводи се у саопштењу. Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић, рекао jе да jе министарство одржало консултациjе са деканом и другим представницима факултета, као и са студентима, упознавши се с њиховим виђењем дешавања и обjашњењем захтева коjе су имали према управи факултета. - Декан нам jе потврдио да ће донети одлуку коjом се то одобрава. С друге стране, студенти су данас на свом збору прихватили да одблокираjу факултет. Oчекуjем да ће сада отпочети прави диjалог између студената и управе факултета, навео jе министар Вербић. - Свакодневно смо имали прилику да сазнаjемо из медиjа о нападима на професоре и студенте, о све већем броjу кривичних приjава, о катастрофалном стању зграде факултета... Наjвише ми jе жао студената коjи су желели да имаjу наставу, а били су спречени, као и њихових родитеља, додао jе Вербић. Иако се ради о унутрашњем питању Филозофског факултета коjе jе обухваћено његовом аутономиjом, с обзиром на то да jе блокада дуго траjала и да су се дешавања на факултету отргла контроли, Mинистарство jе понудило управи факултета да посредуjе у решавању овог проблема, наводи се у саопштењу. У саопштењу се каже и да ће управа факултета испланирати надокнаду предавања, очекуjући да ће и студенти и професори интензивирати рад како би се умањиле последице изгубљених осам недеља. Након решења овог проблема, Mинистарство просвете ће наставити диjалог са свим факултетима као и студентским организациjама, како би се квалитет високошколског образовања подигао на виши ниво, закључено jе у саопштењу.
Прочитајте још:

Ударац за туризам у Србији, број ноћења мањи за преко 6 одсто

Диковић: Важно је сарађивати са војском БиХ

Нешто раниjе, обjављено jе да jе блокада на Филозофском факултету условно прекинута на 24 сата, jер окупљени у Самоорганизовани студентски покрет очекуjу да им у том року декан да гаранциjе да су њихови захтеви испуњени. - Данас jе одржан збор студената, коjем су присуствовали и представници Mинистарства просвете, као и чланови Савета факултета, на коjем jе одлучено да се блокада условно обустави, рекао jе синоћ Танјугу jедан од студената, учесника блокаде. - Блокада jе условно прекинута, са тим да ми у наредна 24 сата треба да добиjемо гаранциjу декана, потписану и печатирану, и обjављену на саjту факултета, да jе испуњен захтев коjи се тиче бесплатне приjаве испита до 72 бода, као и датум отпочињања разговора за Саветом, рекао jе он. У Управи факултета кажу да се чека извештаj просветне инспекциjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА