Најновије

ДРАМАТИЧНО: Спрема се хаос!

Премијер Александар Вучић окупио је јуче на хитном састанку најближе сараднике и међу њима министра Војске Зорана Ђорђевића, министра полиције Небојшу Стефановића, директора ВБА Петра Цветковића, министарку правде Нелу Кубуровић...

Југославија (Фото: ЈуТЈуб)

Они су разматрали будуће потезе и стратегију Србије због затегнуте ситуације у региону, пре свега због најављеног референдума у Републици Српској, али и односе са Хрватском, ситуацију на Косову...
Представници Србије би данас требало да се састану и са највишим представницима Срба у БиХ.
- Једна од тема били су, поред стања у БиХ, и испади албанских званичника, ту се пре свега мисли на одлазак Едите Тахири у Митровицу, али и посету Хашима Тачија „контејнеру на северу Косова“, тачније Јарињу, а све у циљу провоцирања Србије. У Приштини су за данас најављене масовне демонстрације, што је такође провокација по мир у региону - каже извор из Владе Србије.
У последњих неколико дана била је приметна забринутост представника ЕУ и САД, али и Русије због ситуације на Балкану и да би она могла да ескалира у нешто далеко озбиљније од „увреда”, али, према речима некадашње председнице Републике Српске Биљане Плавшић, „заиста није нормално да неко толико диже тензију због референдума у Републици Српској”.
- Да вам кажем, па ваљда је ствар једног народа хоће ли славити нешто или не. То за нормалне људе није проблем, па не знам како се то угрожава национални осећај муслимана ако се одржи референдум зобг нечега што Република Српска слави откако постоји. Па да они одлучују о нечему што желе да славе, рекла бих и Србима: „Не мешајте се, не испадајте глупи.“ То би било као кад би неко мени хтео да забрани да славим Светог Јована. Волела бих да окупим неколико њих, и Бакира међу њима, и да им кажем: „Не будите политичари, изађите из те коже и укључите мозак” - наглашава Биљана Плавшић за „Ало!”.
О могућности да „балканско буре барута поново експлодира” каже:
- Искрено, мислим да је све ово пренапумпано, па нису ваљда људи толико луди да желе поново да ратују. Забринута сам за памет људи и ирационално је да ово буде повод за неко зло. Ово је све у сфери лудила и не верујем да више може доћи до рата, мада мржња може човеку да помути неуроне. Ето, видите шта се дешава у Хрватској, код оног Милановића, па зар му је функција неопходна да толико мора да мрзи Србе, а ја кажем - најгора је божја казна када имаш мржњу у себи. Ма он и није битан, него људи који ће гласати за њега, није здраво носити толику мржњу у себи.
И некадашњи високи представник за БиХ и шведски политичар Карл Билт рекао је „да је све више забринут због ситуације на Балкану”, а у свом блогу је навео:
„Изборне кампање су увек погодне за подизање температуре, јер готово сви играју на националну карту. Избори у БиХ, избори у Хрватској и непрекидна игра у Бањалуци. Изјаве које лете преко граница и људи су забринути. Када сам ових дана добио питање да ли ће поново бити рата као током 90-их, категорички сам рекао да тако нешто није могуће. Међутим, забринуо сам се што сам добио то питање, и то не само једном. Претходних дана сам неколико пута прошао угао улице у Сарајеву, одакле је млади човек 1914. усмртио Франца Фердинанда. Мала група студената је одлучила да уради нешто лудо и покренули су ланац реакције”, навео је, између осталог, у блогу Карл Билт.

Србија

Косово
За данас је у Приштини заказана седница парламента на којој ће се расправљати о демаркацији са Црном Гором. Очекују се нереди, а не треба заборавити и константне инциденте у којима се уништава српска имовина и не дозвољава повратак расељеним Србима.
Санџак
Угљанин тражи интервенцију Међународне заједнице због „угрожавања Бошњака”. Константни нереди на фудбалским утакмицама Новог Пазара са националном основом.

БиХ

Најављени референдум у РС је нешто чега се „прибојава Сарајево и западне земље”, оцењујући да је то увод у оцепљење РС. Тензије између Бањалуке и Сарајева, уз притисак амбасадора да Србија утиче на РС да одустане од референдума.

Црна Гора

Министар МУП-а Црне Горе Горан Даниловић покренуо је дисциплински поступак против директора Управе полиције Славка Стојановића због инцидента који се десио испред Парламента када је полиција употребом спреја спречила бивше раднике КАП-а да уђу у Скупштину, назвавши то „покушајем полицијског пуча”. Парламентарни избори у Црној Гори су заказани за 16. октобар, а специјалне полицијске снаге су патролирале „границом” са Косовом из страха од нереда.

Хрватска

Предстојеће изборе у Хрватској обележава антисрпска хистерија неких од највећих политичких странака и претње Србији да ће блокирати пут ка ЕУ.

Македонија

Трвење између албанске и македонске заједнице које с времена на време прераста и у оружане сукобе и упадање терориста са Косова у Македонију.
Са Човићем о миру у региону!
Председник Владе Србије Александар Вучић састаће се данас са хрватским чланом Председништва БиХ, председником Хрватског народног сабора БиХ и председником ХДЗ БиХ др Драганом Човићем, са којим ће разговарати о сарадњи и стабилности у региону. Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА