Најновије

У Доњецку сукоби мањег интензитета - али има погинулих!

ДOЊEЦK - Размена ватре између украjинских и проруских снага настављена jе данас на различитим тачкама линиjе разграничења у Доњецкоj области на истоку Украjине али слабиjег интензитета, док се представници самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и украjинске воjске међусобно оптужуjу за кршење примирjа, jављаjу украjинске и руске новинске агенциjе.
ДНР (Фото: Новоросинформ)

ДНР (Фото: Новоросинформ)

Истовремено, у Доњецку jе саопштено да jе за последња 24 сата у артиљериjскоj ватри погинуло четворо цивила и шесторо рањено, а у Kиjеву jе да су погинула два украjинска воjника. Извештач РИA Новости наводи да це у центру Доњецка чуjу артиљериjски плотуни од стране аеродрома, где jе jуче у поподневним сатима требало да наступи прекид ватре. У штабу проруских снага тоj рускоj агенциjи речено jе да jе интензитет паљбе "знатно смањен". Mинистарство одбране ДНР саопштило jе да су режим прекида ватре у региону аеродрома Доњецк у више наврата нарушавале украjинске снаге - за 24 сата 62 пута. Из прес службе Mинистарства за ванредне ситуациjе ДНР агенциjи TAС С jе речено да су погинула четири цивила, шест рањено у више реjона Донбаса.
Прочитајте још:Чанак: Косово је независно, вратите нам Нафтагас
С друге стране, представник украjинског Савета за националну безбедност и одбрану Aндреj Лисенко саопштио jе у Kиjеву да су погинула два украjинска воjника а пет рањено. Лисенко тврди да су "екстремисти за 24 сата 39 пута отворили ватру по позициjама снага за спровођење антитерористичке операциjе“, а да jе артиљериjа „19 пута пуцала да би елиминисала ватрене позициjе екстремиста", пренела jе агенциjа УНН. Украjинска агенциjа преноси, такође, да "украjинска воjска отвара ватру само када у реjону деjства нема цивилног становништва". Председник скупштине ДНР Aндреj Пургин jуче jе саопштyио да jе на састанку радне контакт-групе у понедељак био договорен прекид ватре у области аеродрома Доњецк од раних вечерњих сати, а посматрачи OEБС су 1. децембра обjавили да су се украjинска воjска и представници самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) договорили о прекиду ватре на линиjи разграничења од 5. децембра, а од 6. децембра о повлачењу технике. Mеђутим, председник ЛНР Игор Плотницки рекао jе да тачан почетак примирjа jош ниjе прецизиран и да ће се jош усаглашавати. "Помериће се за неколико дана, до 10-ог, можда касниjе. У зависности од тога како ћемо израдити документа", рекао jе Плотницки, додаjући да директних сукоба у Луганскоj области сада нема и да само избиjаjу инциденти током сукоба са "диверзантским групама", преноси РИA Новости. Према његовим речима, ништа jош ниjе потписано и постигнут jе био само усмени договор, као и наставак преговора. На истоку Украjине, према наjновиjим подацима УН, у сукобима jе погинуло 4.300 цивила а близу 10.000 jе рањено. Украjинска воjска изнела jе данас тврдњу да jе од почетка специjалне операциjе погинуло приближно 8.000 припадника снага ДНР и ЛНР. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА