Најновије

За сада нема повећане радијације у Украјини

КИЈЕВ - Француски државни институт за нуклеарну безбедност (ИРСН) саопштио је данас да није детектован повишени степен радиоактивности у Украјини и да инцидент у нуклеарној електране у Запорошју није довео до опасности по становништво и животну средину.
Нуклеарна безбедност (Фото: Новоросинформ)

Нуклеарна безбедност (Фото: Новоросинформ)

"Имамо два сензора инсталирана на крову Француске амбасаде у Кијеву и Амбасада није сигнализирала ништа необично. Да је био акцедент, ми бисмо знали", рекао је специјални представник ИРСН за Централну и Источну Европу Мишел Чуа за агенцију Ројтерс. На првој седници новог кабинета украјинског премијер Арсениј Јацењук саопштено је да је дошло до инцидента у нуклеарној електрани на југоистоку Украјине. Несрећа се догодила у трећем блоку Нуклеарне електране Запорожје у погону производње, наводи АФП. "То није ни на који начин повезано са реактором", потврдио је украјински министар енергетике Володимир Демчишин новинарима и додао да је електрана била приморана да затвори генератор, изазивајући несташице струје у околним регионима. "Опасности нема... нема проблема са реакторима", рекао је министар енергетике.
Прочитајте још:Аустрија: Ледена киша оковала исток земље
Званични Кијев био је приморан да јуче уведе искључења струје као одговор на квар, пошто су се брзо смањивале резерве угља, а Украјина добија нешто испод половине производњи електричне енергије из нуклеарки и остатак од термоелектрана. Демчишин је најавио да ће нуклеарка наставити са уобичајеним радом за два дана, 5. децембра. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА