Најновије

Данас краj првог полугодишта, због штраjка ђаци без оцена

БEOГРAД - Прво полугодиште у основним и средњим завршава се данас, а деца чиjи наставници штраjкуjу месец и по дана, први пут отићи ће на зимски распуст без оцена у књижицама.
Штрајк (Фото: belami.rs)

Штрајк (Фото: belami.rs)

Седнице одељенских већа су данас, али на њима неће бити кворума, jер им наставници чланови синдиката неће присуствовати, рекао jе председник Синдиката радника у просвети Србиjе Слободан Браjковић, очекуjући да оцене не буду закључене у око 400 школа у Чачку, Kрагуjевцу, Kраљеву, Нишу, Београду. Портпаролка Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић каже да ће оцене бити закључене у одељењу и сви коjи раде са ђацима завршиће своj посао, али на одељенским већима неће бити кворума и оцене неће бити заведене у књижицама. Практично, таj посао оставиће се за касниjе, а за када, видећемо, у зависности од ситуациjе, рекла jе Jанковић. Синдикати позиваjу на наставак разговора са Mинистарством просвете. "Позивамо да се за столом нађе решење и да изађемо из ове ситуациjе, а не да преко медиjа сазнаjемо шта нам jе понуђено, шта одбиjено", рекла jе она. Из синдиката тврде и да Mинистарство прети наjавом да ће одбити дневнице онима коjи су обуставили рад 22. децембар. У том случаjу наставници неће надокнадити часове, рекао jе Браjковић и навео да има новца за просвету, ако се уштеди око три милиjарде динара за сувишне семинаре и око 2,5 милиjарде за путовања. Распуст траjе до 20. jануара и до тада би требало да буду одржана одељенска већа и формално завршено полугодиште, како би се на време ушло у друго полугодиште. Ђаци у Воjводини већ су на распусту и њима су закључене оцене. Синдикати траже да им се не смањуjе зарада, доношење закона о платним разредима, потписивање Посебног колективног уговора. Mинистарство просвете, науке и технолошког развоjа саопштило jе да ће искористити предстоjећи распуст за интензивниjе посете школама широм Србиjе и разговар са наставницима о актуелним проблемима, посебно о оним са коjима се свакодневно сусрећу и наставници и ученици. Mинистарство ће позвати представнике репрезентативних синдиката да активно учествуjу у организовању ових сусрета, како би сви заjедно кроз конструктиван диjалог, наставили да унапређуjемо положаj запослених и услове рада у школама и дошли до наjбољег решења за нагомилане проблеме у просвети, наводи се у саопштењу.
Прочитајте још:САВЕТИ ЗА ОНЕ КОЈИ МОРАЈУ НА ПУТ: Овако се вози по снегу и леду!ЧЕШКИ ВЕТЕРАН С КОСОВА ОДБИО ОДЛИКОВАЊА НАТО: Стидим се што сам служио злочинцимаНови детаљи о погибији девојчице у Реснику: Брат није повукао ороз?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА