Најновије

Хрватска укида Србима право да гласају

ЗАГРЕБ- Сви прогнани Срби и остали грађани који немају важеће хрватске личне карте, односно имају само пребивалиште, од данас ће бити избрисани из евиденције хрватског пребивалишта.
Хрватска (Фото: vpz.com.hr)

Хрватска (Фото: vpz.com.hr)

То је председнику Коалиције удружења избеглица Миодрагу Линти пренео начелник Управе за управне послове МУП-а Хрватске Мирослав Маретић, у разговору о новонасталој ситуацији после 29. децембра и истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске или ођаву пребивалишта и одлуке Хрватске да не продужи рок за још шест месеци. Реч је о прогнаним Србима који су имали личне карте бивше СФРЈ или су имали хрватску личну карту којој је истекао рок важења, који су рођени између 1974. и 1991. године јер су као новорођенчад уписивани у евиденцију пребивалишта и који имају хрватске личне карте са кућним бројем бб или 0, саопштила је Коалиција. Маретић је, како се наводи, Линти пренео да нико од избрисаних лица неће бити новчано кажњен као и да ће свако имати право да поново извади хрватску личну карту ако одлучи да се врати у Хрватску. Линта је са Маретићем разговарао и о прогнаним Србима који имају важеће хрватске личне карте али нису до 29. децемба 2014. године пријавили привремени одлазак на пет година на основу једног од шест разлога (обнова, стамбено збрињавање, запослење, лечење, школовање, издржавање). Маретић је рекао да ће се против таквих лица покренути поступци ођаве пребивалишта по службеној дужности јер више немају право да пријаве привремени одлазак на пет година. Једина могућност за ову категорију прогнаних Срба да их полиција не ођави из евиденције пребивалишта и не поништи хрватске личне карте, јесте да живе најмање три месеца годишње у Хрватској.
Прочитајте још:Москва организује преговоре Асада и опозиције од 27 до 29 јануараРат на првом месту: Американци задњих 13 година на ратове троше 337 милиона долара дневно!
Сваки прогнани Србин, са важећом хрватском личном картом, који намерава да живи најмање три месеца у 2015. години у Хрватској требало би што пре да позове "своју" полицијску станици у Хрватској и да јој то саопшти. Линта позива све прогнане Србе и друге грађане да му се јаве у случају да од хрватске полиције добију решење о плаћању новчане казне, од 70 до 700 евра, због чињенице да до јуче нису пријавили привремени одлазак изван Хрватске или ођавили пребивалиште. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА