Најновије

National Interest: Русија је на Арктику спремна за глобални рат

САД - Утицајни амерички часопис "Нешнл Интрест" објавио је студију у којој анализира позиције Русије на Арктику уз закључак да је на Арктику размештена таква војна снага која је потпуно спремна за руковођење глобалним, односно, светским ратом који може бити изазван тензијама светских сила због Арктика.
Армија Руске Федерације на Арктику (Фото: armyrecognition.com)

Армија Руске Федерације на Арктику (Фото: armyrecognition.com)

Овај часопис наводи да Русија на Арктику има најмање 5 врста оружја којима се потпуно може супроставити сваком виду агресије. Арктик као геостратешка тачка је постала посебно веома важна због феномена отопљавања леда, јер то омогућава лакша дубинска истраживања вода и минерала, те других природних богатстава. Не треба да чуди што је Русија потпуно војно спремна на Арктику, пише Нешнл Интрест и додаје да се Русија спремала годинама да оспособи Арктик, а да уз то има и искуство још из периода Совјетског савеза. Русија на Арктику има четири нуклеарна брода ледоломца који су кључни за операције на Арктику и стратешки битни за потенцијална војна деловања, а САД и Канада имају свега неколико обичних ледоломаца бродова дуж граничног појаса. Поред тога испод леда су стациониране моћне подморнице "Ајкула", има их шест и надмоћне су у односу на подморнице западних земаља.
Прочитајте још:ИНЦИДЕНТ: Дипломатске „варнице“ Лаврова и Керија
Миг-31 чије предиспозиције су врхунске за летове на просторима са другачијим ваздухом и притиском као што је Арктик је такође адут за борбу против америчких борбених авиона. Тренутно на Арктику Русија има преко 200 авиона Миг-31. Исто важи и за бомбардере Ту-95 и Ту-142 који су такође као створени за специфичне просторе попут Арктика, наводи Нешнл Интрест. Те бомбардере ће тешко бити поразити на простору од 5 хиљада километара колико је борбени радијус Арктика, каже за Нешнл Интрест војни експерт, Роберт Фарли. Фарли наводи да су на Арктику размештене и разне елитне специјалне јединице војске Руске Федерације које су још од периода Совјетског савеза специјално обучаване за нападе на НАТО јединице и ратовање у посебним условима. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА