Најновије

Објављен позив за куповину 80,01 одсто Железаре Смедерево

БЕОГРАД - Агенција за приватизацију је објавила данас јавни позив за избор стратешког партнера за докапитализацију Железаре Смедерево куповином удела од 80,01 одсто, а држава ће задржати преосталих 19,99 одсто власништва.
Железара у Смедереву (Фото: Железара Смедерево)

Железара у Смедереву (Фото: Железара Смедерево)

Рок за подношење пријава је 5. јануар 2015. године. Приватизациона документације ће бити доступна од 9. децембра, а захтев за откуп документације треба да буде достављен Агенцији за приватизацију до 22. децембра, наведено је у позиву. Новчани капитал смедеревске железаре износи 16,74 милијарди динара, док је неновчани капитал око 2,7 милијарди динара. Право учешћа имају инвеститори чији је годишњи приход у последње три године појединачно био најмање 300 милиона долара. Обавеза купца биће да до краја 2016. покрене производњу у другој високој пећи железари која ће радити са најмање 50 одсто капацитета, а да истовремено одржава пуну производњу високе пећи "један". Рок за подношење пријава је 5. јануар 2015. године, а приватизациона документација заинтересованим купцима је доступна од 9. децембра. Влада Србије је јуче одлучила да покрене поступак приватизације Железаре Смедерево моделом стратешког партнерства путем докапитализације и методом јавног прикупљања понуда. Влада је одлучила да државни повериоци отпишу дуг Железари Смедерево са стањем на дан 31. децембар 2013. године, под условом успешног окончања докапитализације. Формирана је комисија за спровођење модела стратешког партнерства и утврђени су квалификациони услови и критеријуми за рангирање понуда. Влада је задужила Агенцију за приватизацију да припреми упутство за понуђаче, наводи се у саопштењу владе. Смедеревска железара је под именом "Сартид" продата у марту 2003. америцком "Ју-Ес стилу" за 23 милиона долара и до поцетка 2012. је била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србије.
Прочитајте још:ЕУ: Националне владе нека саме одлуче о ГМО
Влада Србије је у јануару 2012. године откупила Железару Смедерево од америчцког "Ју-Ес-Стила" за један долар. Први тендер за продају железаре расписан је априла 2012. године. Вредност производње Железаре Смедерево је око 340 милиона евра, а с пуним капацитетом достигла би 1,5 милијарди евра. Држава месечно помаже производњу у железари са око 10 милиона долара. Смедеревска железара банкама дугује 260 милиона евра, добављачима 120 милиона и за сировине око 145 милиона евра. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА