Најновије

(ВИДЕО) Хрватска: "Купили смо најјаче хаубице у региону"!

ЗАГРЕБ - Споразум о набавци новог оружја потписали су у петак Министарство одбране Хрватске и Савезна канцеларија за опремање, информационе технологије и одржавање немачког Министарства одбране.
Панцерхаубица 2000 (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Панцерхаубица 2000 (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Хрватска копнена војска ускоро ће бити опремљена са 12 савремених самоходних хаубица ПзХ 2000, са дометом од 40 километара и могућношћу пружања индиректне ватрене подршке и употребе прецизно вођеног гађања. Вредност споразума је 12 милиона евра. Немци ће током 2015. Хрватској испоручити шест оперативних хаубица, а преосталих шест до краја 2016. године. Целокупни пројект опремања са самоходним хаубицама вредан је 41 милиона евра, који укључује и све остале трошкове прилагођавања хаубица за употребу, као што је обука војника, радови сервиса, опремање, модернизација новог софтвера.
Прочитајте још:Од обуставе Јужног тока профитира једино – Хрватска
Хаубице су калибра 155 мм и дужине цеви од 52 калибра, а поседују велику покретљивост система као и могућност остваривања симултаног удара са пет пројектила у мање од две секунде. У изјави датој након потписивања споразума, помоћник министра одбране Виктор Копривњак рекао је да је хрватска овим купила "једно од најмоћнијих оружја које ће у овом региону бити најбоље у својој класи".   Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА