Најновије

Кинески амбасадор: Треба да водите рачуна о интересима своје земље

БЕОГРАД - Амбасадор Кине у Србији Ли Мачанг рекао је за Б92 да Србија има право да води рачуна о својим интересима у односима са Европом и светом.
Кинески амбасадор у Београду, Ли Маченг (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Кинески амбасадор у Београду, Ли Маченг (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Он је кратко прокоментарисао опредељење Србије да се не укључи у блоковску поделу и да гаји односе са свим странама. “Ваша Влада има право да увек води рачуна о интересима своје земље. Друге немају права да износе замерке или критике на ваш рачун“, рекао је Мачанг. Београд ће бити домаћин Самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, трећи по реду, а први у главном граду Србије. “Добро знате да постоји традиционално пријатељство између Кине и Србије. То није само мит, то је истина, ми никада нећемо заборавити да је тадашња Југославија пружила руку Кини када је она кренула да се отвара према свету. Тада сте имали најбољи систем у свету и дозволили сте великом броју Кинеза да дође у Србију“, подсетио је Мачанг. Он очекује да се на Самиту разговара о постојећим кинеским инвестицијама у Србији, као и о будућим, најавивши ангажовање кинеских предузећа на раду термоелектране Костолац 2.
Прочитајте још:Хејгел тражио мекши курс према Русији да би се избегло зближавање Москве и Пекинга
“Наши односи су одлични, прошле године је председник Србије Томислав Николић посетио Кину и имао веома садржајан разговор са кинеским лидерима. Ове године је у Кину ишао премијер Александар Вучић, а његова посета је имала одлучујућу улогу да се Самит одржи у Београду“, додао је Мачанг. Самит је заказан за 16. и 17. децембар. “Моја жеља је да премијери дођу у Србију са својим званичним делегацијама и да се одрже поред тих разговора и други, билатерални, као и бизнис форуми. Очекујем да ће делегација Кине имати око 800 људи“, закључио је Мачанг. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА