Најновије

Радикал заслужан за стварање Југославије!

БЕОГРАД - Пре тачно 100 година – 7. децембра 1914. године, Народна скупштина Краљевине Србије, на предлог председника владе Николе Пашића, усвојила је документ познат као “Нишка декларација”. Документ је престављао најаву стварања будуће заједничке државе Јужних Словена.
Краљевина СХС (Викимедија.орг)

Краљевина СХС (Викимедија.орг)

Ово је био први документ у ком је Краљевина Србија , као један од својих циљева, поред одбране земље, навела и “ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца“. “Нишка декларација” је предложена од стране коалиционе српске владе, формиране током рата, које су чиниле три најугледније странке – радикална, самостална радикална и напредна. Усвојена је једногласно а подржали су је и регент Александар и краљ Петар, док је Колубарска битка увелико трајала а Београд био под краткотрајном окупацијом аустроугарске војске.
Прочитајте још:

„Србија ће признати независно Косово“!

Неколико недеља после тога, Живојин Мишић је извео победоносни јуриш који је довео до потпуног слома непријатељских снага, и њиховог коначног протеривања са простор Краљевине Србије. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА