Најновије

У НЕЗАВИДНОМ ПОЛОЖАЈУ: РИК сутра неће објавити коначне резултате?!

У Скупштини Србије у току је седница Републичке изборне комисије која разматра поднете приговоре. Избори се за сада понављају на 7 бирачких места.

РИК (Фото: ЈуТјуб)

Након одлуке да се пониште избори на два бирачка места у Врању и Јагодини, РИК је управо одлучио да се пониште резултати избора на још пет места - једно у Београду и четири у Нишу, тако да ће избори бити поновљени на бирачким местима:
  • Нови Београд, бирачко место 22
  • Општина Медијана у Нишу, бирачко место 4
  • Општина Палилула у Нишу, бирачко место 28
  • Општина Пантелеј у Нишу, бирачка места 13 и 16
Предлог да се понове избори на Чукарици, бирачком месту 59 је одбијен. РИК би требало данас до 20 сати да одлучи о око 60 приговора. Раније данас лидери опозиционих странака су отишли у РИК са циљем да провере гласачке листиће и записнике са бирачких места. Према незваничним сазнањима, у четвртак увече у 20ч неће бити проглашени коначни резутлати избора, јер је питање шта ће бити са још 164 бирачка места где су примећене мање или веће неправилности. Лидер Двери Бошко Обрадовић изразио је сумњу да је одлагање РИК-а да анализира 164 бирачка места намерно да би се нашао начин да се поједине опозиционе листе спусте испод цензуса, а да се напредњацима повећа број посланика. Опширније о Обрадовићевој изјави прочитајте ОВДЕ
Критике на рачун РИК-а стижу још од изборне ноћи и објављивања прелиминарних резутлата избора са озбиљним закашњењем. Данас је Нова странка Зорана Живковића саопштила да тражи хитну оставку председника РИК-а, а Социјалдемократска странка Бориса Тадића је изнела тврдње да РИК и СНС манипулишу записницима и бирачким местима. Опозиција је јединствена у оцени да се намерно одуговлачи са проглашењем коначних резултата избора како би се листе које су на ивици цензуса, попут коалиције ДСС-Двери и СДС-ЛДП-ЛСВ, спустиле испод 5 одсто и оставиле ван парламента. Са друге стране лидер радикала Војислав Шешељ оптужује РИК да се ставио у функцију "извршења америчке воље" да би омогућио поменутим листама да добију посланичке мандате у Скупштини Србије. Председник СНС-а Александар Вучић рекао је и да напредњаци траже увид у изборни материјал уз оцене да се на РИК врши притисак.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА