Најновије

Грчка: Протести се шире, напетост расте

Атина - Широм Грчке напетост расте, а улични протести због штрајка глађу 21-годишњег Никоса Романоса су ескалирали у све бројније окупације државних институција.
Полиција под ударом молотовљевих коктела (Фото: ЈуТјуб)

Полиција под ударом молотовљевих коктела (Фото: ЈуТјуб)

Тродневна масовна окупљања у знак обележавања шест година од смрти Александроса Григоропулоса, који је иако ненаоружан погођен хицем грчког полицајца издахнуо на рукама свог друга Никоса Романоса 6. децембра 2008. у атинском кварту Ексархиа, претворила су се у снажну подршку затворнику Никосу Романосу који већ 28 дана штрајкује глађу због судске забране да настави студије. У Јањини, граду у централном Епиру, група младих људи заузела је у понедељак ујутру зграду општине и прогласила "окупацију до испуњења захтева Романоса". Јаке снаге полиције опколиле су зграду општине у Јањини. У исто време групе младих левичара заузеле су општинске зграде и у Хањи на Криту и Кавали. У Ретимну је блокиран прилаз Општини, а у више градова студенти су забарикадирани у зградама својих факултета. Већ трећи дан у Атини је окупирана централна зграда Генералне конфедерације радника Грчке (ГСЕЕ). Никос Романос, који је ухапшен после оружане пљачке банке и осуђен на 15 година робије, себе сматра "политичким затвореником", не намерава да одустане од штрајка глађу док се не промени закон и не омогући му се да "кроз образовање оствари своје животне идеале - слободу мишљења и изражавања". Јоргос Романос, Никосов отац, у покушају да одобровољи власт и спасе живот сину, имао је сусрет са премијером Самарасом, после кога је рекао да је то био "јалов састанак".
Прочитајте још:Амнести интернешенел оптужио Израел за ратне злочинеЗашто је ЕУ минирала руску резолуцију у УН
Док се здравствено стање Романоса рапидно погоршава, а најавио је да ће после 28 дана без хране престати да узима и воду, талас солидарности и подршке расте из сата у сат. Многе институције и угледни појединци појачавају притисак на власти да хитно пронађу решење. Током протеклог викенда више десетина хиљада људи учествовало је у обележавању годишњице смрти 15-годишњег Александроса Григоропулоса. Релативно мирне шетње изродиле су се у сукоб када су анарихистичке групе напале снаге реда на месту где је убијен дечак 2008. у атинском кварту Ексархиа. Ухапшено је више од 500 учесника уличних немира, а у притвору је задржано 30 људи у Атини и 17 у Солуну. Преко 50 полицајаца је рањено. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА