Најновије

Полиција разбила три ћелије џихадиста у Хрватској

Загреб - Хрватске тајне службе већ годинама раде на превенцији одлазака потенцијалних џихадиста у борбе на подручју Блиског истока. Ћелије за регрутовање особа требало је да се оспособе у Ријеци, Пули и Загребу. Након што су спречени, чланови су отишли у иностранство, а њихови идеолози су престали да долазе у земљу.
ИСИЛ. Фото: presstv.ir

ИСИЛ. Фото: presstv.ir

Чим тајне службе добију информације да неко намерава да крене у кризне зоне, почињу са покушајем да их од тога одговоре. Ситуација се по том питању погоршала откако су на подручју Ирака и Сирије ојачали терористи ИСИЛ-а који активно регрутују младе људе с подручја Европе и индоктринацијом желе да им усаде радикалне исламистичке ставове, па их на крају регрутују као борце за одлазак у рат. У процесу заустављања одлазака потенцијалних џихадиста у рат, хрватске тајне службе сарађују с регионалним тајним службама, страним тајним службама, као и обавештајцима из исламског света. Хрватски обавештајци су успешно одговорили од тога неколико особа које су намеравале да крену у ратне зоне. Реч је, углавном, о врло младим особама које пролазе кризу идентитета и које је понекад тешко одговорити од онога што су зацртали. Када су потенцијални исламистички борци идентификовани, тајне службе су са тим људима разговарале директно или преко породице.
Прочитајте још:Траг исламиста из Граца води до Бакира Изетбеговића!Хрватска: На православној цркви исписани графити са позивом на убиство Срба!
То није лако јер и потенцијални џихадиста и његова породица наступају неповерљиво према тајним службама. Осим тога, занимљиво је да се ради о процесу врло сличном ономе који се догађа у породици наркомана. Родитељи, наиме, за радикализацију своје деце често последњи сазнају, или чак кад је прекасно. У тој ситуацији службе су и за родитеље и за целу породицу кедини “пријатељ” који жели помоћи да би се заштитила та млада особу и зауставила у намери да крене у рат. Због чињенице да су успеле да промене одлуку младих радикала у неколико случајева, хрватске тајне службе су постигле значајан резултат. Сматрају да је одговарање од одлазака на подручје Исламске државе у сваком поједином случају од огромне, пресудне важности за спашавање сваког живота. Извор: Јутарњи.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА