Најновије

ПУТИН ПОТВРДИО ДА ЈЕ РУСИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ!ВУЧИЋ:ЕУ је ОК,ако буду ширили формат на Американце,ми ћемо тражити Русе!

Добили смо потврду од Путина да је Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине, рекао је председник Србије Александар Вучић, а преноси Танјуг.

Владимир Путин и Александар Вучић (Фото: РИА)

Вучић је данас у Москви изјавио да је добио потврду руског председника Владимира Путина да је руска страна спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине, уколико буде покушаја да се прошири формат дијалога и у њега се укључе САД.
- Имамо тренутно ЕУ као посредника у дијалогу, и ми немамо никакав проблем с тим. Међутим, ако хоћете да укључите још једну земљу, која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство неког ко није признао, а то би била Русија, и руска страна би такав позив прихватила - рекао је Вучић.
Вучић је нагласио да је за Србију и постојећи формат дијалога, уз посредовање само Европске уније, сасвим у реду. Рекао је и да још нема званичне приче о укључењу још неког у дијалог, али је "на нама било да питамо Русе, уколико хоће неког додатно да укључе".
- За нас је то логично, јер Русија није признала једнострано проглашену независност Косова. Само тражимо равноправан однос по том питању. О овоме нисмо могли раније да говоримо, јер нисмо имали зелено светло руских државних органа. Сада имамо и можемо да говоримо о томе - рекао је Вучић.
А спремност Русије да се под таквим околностима укључи у дијалог потврдио му је, каже српски председник, шеф руске државе Владимир Путин.
- Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине, ако би Американци желели да постану део тог формата. Питали смо да ли бисмо смели да кажемо да би се са наше стране укључила Руска Федерација и он (Путин) је потврдно одговорио - рекао је Вучић на састанку са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.
Каже, "наше је било да питамо, јер сваког дана албанска страна инсистира на укључење Американаца".
- Они траже, али нико није одобрио. Ако би неко рекао да морају да уђу у преговоре и Американци, ми би рекли да ће морати још неко - истакао је он, и додао да би то обезбедило да преговори имају валидност.
„За сада је, закључује Вучић, једини посредник у разговорима ЕУ.
Поводом дијалога између Београда и Приштине руски председник Владимир Путин јуче је рекао да ће Москва подржати свако узајамно прихваћено решење.
- Русија је заинтересована за стабилизацију прилика у региону. Руска страна ће наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије - рекао је јуче руски председник.

У "четири ока" о војно-техничкој сарадњи

Са њим је Вучић, како је сам навео, јуче имао веома озбиљан и детаљан разговор о војно-техничкој сарадњи, и то "у четири ока".
- Србија је војно неутрална земља, мора да осигура себе, и напредоваће у смислу своје операбилне функционалности. То је оно што могу да вам кажем - рекао је Вучић, који је истакао да је са Путином имао добар и садржајан разговор.
Такође, било је речи и о статусу Руско-српког хуманитаног центра у Нишу, а Вучић је кратко рекао да је и то била тема њиховог састанка "у четири ока".
Иначе, уочи разговара са Путином у Москви, српски председник је навео да овај центар "није лака тема за нас".
- Верујем да нико не би био у мојој кожи. Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије, тај одговор ће дати Влада Србије у периоду који је пред нама и у складу са сопственом независношћу и сувереношћу која се огледа и у доношењу одлука - рекао је раније председник Србије.

Обезбеђујемо сигурно енергетско снабдевање

Вучић је казао и да би прикључење Србије гасоводу "Турски ток" допринело развоју индустрије, као и напретку целе земље.
- Пошто је председник Путин рекао да они не знају какви ће њихови односи са Украјином бити у 2019. и да је могуће да се та рута заустави, ми смо почели, и већ годинама радимо на успостављању друге руте - истакао је Вучић.
Напомињући да је разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим, који је навео да прави "европски хаб" близу Црног мора, те да ће добијати гас из пет различитих праваца, а да је кључни "Турски ток", одакле ће, каже Вучић, гас ићи у Србију ка Мађарској и Аустрији.
- Гас до границе са Србијом допрема Бугарска, ми преузимамо, градимо наш гасовод и то је веома важно за нашу индустрију, за бржи напредак наше земље. Један крак из Србије иде ка Мађарској, даље ка Аустрији, а други кракови у зависности од потреба земаља у региону могу да иду према њима - истакао је он.
Како каже, у том смислу смо "ми свакако важна земља на том путу, и имаћемо користи од тога, уколико дође до реализације и не буде проблема као што је то било са "Јужним током".
Он је напоменуо да би волео да "сви ти стучњаци који соле памет, да кажу одакле ћемо да узмемо гас", будући да, каже, слуша приче "Литванија је узела ЛНГ, биће на Крку..."
- Јесте ли видели ви то на Крку? Ја још нисам, а и кад направе, Мађари неће да узимају. Ово је за нас, како изгледа, једино могуће решење и ми смо задовољни што смо до тога дошли - навео је Вучић.

Матвињенко: Када бих ја говорила тако добро српски...

Српски председник данас се, последњег дана посете Русији, састао у Москви са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко. Пленарном састанку присуствовали су и министри, чланови српске делегације на чијем челу је председник Србије.
- “Најважније за нас је политичка и економска подршка Русије. За нас је веома важна подршка територијалној целовитости и суверенитету Србије од стране Русије, Путина, Матвијенко... За Србију је најважнији задатак очување стабилности и мира на Балкану и очекујемо помоћ и подршку Русије у томе и убудуће - рекао је Вучић.

Ценимо што не уводите санкције

Матвињенко је рекла да Русија високо цени независну спољну политику Србије, и то што она не подлеже притисцима и штити своје интересе, и што не уводи санкције Русији". Како је додала, то је у интерсу Србије, јер тако може да шири економску сарадњу са Русијом.
- Савет федерације је увек, и убудуће ће подржавати развој односа са Србијом. Сео Савет федерације би се учланио у групу пријатељства са Србијом да је то могуће - рекла је она.
Такође, она је поручила да посета српске делегације, састанци и потписани споразуми говоре о заинтересованости српске стране за даље унапређење сарадње.
Она је похвалила и то што је српски председник током боравка у Москви на свим састанцима говори на руском језику, што је био случај и током сусрета са њом.
- “Волела бих да и ја тако добро говорим српски као ви руски - приметила је она, додавши да је Вучићев руски знатно напредовао.

Дођите у Београд

Вучић је нагласио да је веома задовољан свим разгворима које је имао у Москви, додавши да је са Матвијенко било речи о сарадњи са руским регионима, чиме би требало да се бави и Међувладина комисија која ће се састати у фебруару 2018. године.
- “Верујем да ће то допринети расту трговинске размене - рекао је Вучић, додавши да је Матвијенко обавестио да се завршавају радови на Храму светог Саве, и да је позвао и њу, као и руског председника, да 2019. године посете Београд.
Српски председник је рекао да је веома захвалан посетом Руској федерацији и искреном пријатељству руског државног врха које се могло осетити.
- Односе треба да гајимо и негујемо, јер тако можемо да увећамо трговинску размену и обезбедимо још већу блискост наших народа - нагласио је Вучић, који се захвалио и на садржају посете јер је, како је рекао, могао да види много ствари за које није знао да ни да постоје.
Матвијенко, иначе блиска сарадница руског председника Владимира Путина и најутицајнија жена у Русији, боравила је у посети Београду крајем новембра. Том приликом, председница Горњег дома руског парламента обратила се посланицима Народне скупштине Србије, а разговарала је и са председником Вучићем.
Како је предвиђено, председник Србије разговараће касније данас и са групом руских новинара и одржати предавање на престижном Московском државном институту за међународне односе (МГИМО), чији су студенти били садашњи шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, генерална секретарка УНЕСКО Ирина Бокова, председавајући Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак и други. Зашто су Руси, пред Вучићем, угурали пса у цев погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА