Најновије

Раша тудеј: Обама измислио референдум на Косову који се никад није десио!

БРИСЕЛ - Говор Барака Обаме по питању украјинске кризе изгледа изгледа да је збунио слушаоце јер је председник САД тврдио да се Косово одвојило од Србије "након референдума". Али пажљиви слушаоци су брзо приметили Обамине рупе у знању историје - на Косову уопште није било рефендума, јавља телевизија Раша тудеј.
Барак Обама лажов (фото: РТ)

Барак Обама лажов (фото: РТ)

Председник Обама је говорио у среду у Центру за лепе уметности у срцу Брисела, Белгији, и говорио омладини о руско-украјинском конфликту по питању стратешки важног полуострва Крим. Он је изнео тврдњу да је Русија "прекршила међународни закон, повредивши суверенитет и територијални интегритет Украјине". Обама се позвао на конфликт по питању Косова и улогу НАТО, износећи контра аргумент руским званичним изјавама, у којиме су они тврдили да је независност Косова од Србије 2008. био прецедент. Рекао је: "И Косово је је је напустило Србију тек након референдума који није организован ван граница међународног закона, већ па пажљивом сарадњом са УН и са суседима Косова. Ништа од тога није се ни близу десило на Криму" У ствари "ништа од тога се ни близу није десило" ни  на Косову такође, коментарише Раша тудеј. Након описа шта се дешавало након бомбардовања 1999. до Ахтисаријевог плана 2007. године, Раша тудеј подсећа да је тај план прихватила Контакт група и Косово, а да га Србија није дала свој усагласнот. Русија је такође одбила план. Било како било, упркос пат позицији Контакт групе, власти Косова су одлучиле да прогласе независнсот фебруара 2008. Скупштина КОсова је 17. фебруара 2008. усвојила декларацију независнсоти "у пуној сагласности са препорукама специјалног известиоца УН Мартија Ахтисарија". Истог дана САД и четири европске земље признале су Косово као независну земљу.

Не можете измишљати чињенице

"Искрено не знам о чему је председни Обама говорио", рекао је српски историчар Небојша Малић за Раша тудеј. "Никада није било таквог референдума. Никад се није десио. Он не постоји. Потпуно сам  збуњен", рекао је Малић. У међувремену Обамина изјава није прошла незапажено ни на Твитеру. Председник САД је оптужен да је лагао о референдуму. Tviter komentari Говорећи за Раша тудеј, Небојша Малић је сугерисао да је Обамин писац говора заправо "погрешио тако што је заменио непостојећи референдум на Косову са референдумом у Црно Гори који се десио 2006." "Ако је то референдум на који се позивају, збуњујуће је најпре што не могу распознати Косово и Црну Гору", казао је Малић. Стварно нисма сигуран ђта је била поента коју су хтели да направе, али не можете просто измислити чињенице да бисте подржали свој аргумент. То је смешно", рекао је Малић. Извор: Раша тудеј, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА