Најновије

У сусрет годишњици оснивања злочиначке НДХ: Држава злочина у огледалу чињеница

Под покровитељством нацистичке Немачке и фашистичке Италије, у Загребу је 10. априла 1941. године основана Независна држава Хрватска. Њене границе обухватале су површину од 102.000 километара квадратних и подручја Хрватске, БиХ и Срема. Од око 6.300.000 становника НДХ Срби су чинили више од трећине.
Maпа НДХ (Фото: Србин.инфо)

Maпа НДХ (Фото: Србин.инфо)

Остваривање програма "чишћење хрватског простора" и "чистоће хрватске нације" на националној, верској, расној и идеолошкој основи, претворило је Павелићеву државу у полигон масовног уништења српског, јеврејског и ромског народа.
,,Куцнуо је час нашег ослобођења да своју домовину очистимо од корова то га је туђинска рука посијала и да успоставимо Независну државу Хрватску од Муре и Драве до Дрине, од Дунава до Јадранског мора, у којој ће владати само Бог и хрватски народ." (Анте Павелић)
Процене броја убијених Срба током постојања НДХ крећу се од 700.000 до мили0н у бијених, а има оних који тврде да је та бројка и већа. У масовним покољима усташе нису правиле разлику између деце и одраслих. Према поименично идентификованим жртвама у НДХ од априла 1941. до маја 1945. године, животе је изгубило 74.762 детета. Најмлађи су били у пеленама, а најстари су имали 14 година. jasenovac Јасеновац гробница 19.432 девојчице и дечака. Усташки концентрациони логор Јасеновац основан је половином августа 1941. године. Званично је носио назив "Сабирни и радни логор", а у стварности је био логор уништења. Јасеновац је био у искључивој компетенцији усташке организације и Павелићеве државе. Усташе су овде биле једине убице. Јасеновачко стратиште, од Крапја до Старе Градишке, уз обале река Уне, Саве и Стругара, захватало је површину од 210 километара квадратних. Према истраженим подацима од 23. августа 1941., када су у Јасеновцу допремљени први интернирци, па до 22. априла 1945, када су ликвидирани последњи заточеници и порушени последни објекти, усташе су убиле и на други начин умориле 19.432 детета. Њихова просечна старост износила је седам година и три месеца. У Јасеновцу је уморено највише српске деце, а затим ромске и јеврејске. Извор: Правда/ Жељко Ћајић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА