Најновије

АНАЛИЗИРАМО: Украјина се "деамериканизује" и постаје проблем Москве и Брисела

СВЕТ - Тензије по питању Украјине се дефинитивно смирују и све улази у фазу проналажења заједничког језика - то је утисак који остављају последње изјаве које долазе, како из Кијева, тако и из Москве и Брисела, али и из Вашингтона. По свему судећи, украјинска криза постаје проблем Русије и Европске Уније.
Фото: Kievukraine.info

Фото: Kievukraine.info

Наиме, овакав поглед на украјинску кризу највише проузрокује последња изјава Сергеја Лаврова, шефа руске дипломатије, који је рекао да Русија неће присједињавати југоисточне регионе Украјине у састав Руске Федерације. Он је истакао да "то није интерес Русије", него да Русија верује у обећања украјинских власти да ће омогућити регионима на југоистоку земље већа овлашћења и самоуправне слободе кроз уставне реформе. "То је најважнија ствар која се мора урадити сада у Украјини." - истакао је Лавров. Овакво "спуштање лопте" је пропраћено паралелним Путиновим позивом Европи да ствар преузму у своје руке. Владимир Путин, први човек Русије, јасно упућује поруку Европљанима да је "Украјина европски проблем". Он је последњим писмом о гасним проблемима са Украјином упућеном свим лидерима Европе управо "украјинску кризу" ставио на тај курс, додатно оцењујући реакцију Вашингтона на његово писмо "изненађујућом и чудном". Путин је прокоментарисао да "није лепо читати туђа писма", те истакао да се он у писму Вашингтону уопште није ни обраћао.
Паралелно, Путин је поручио европским лидерима да Русија не може сама решавати економску кризу у Украјини, те да партнери из Европе морају стратешки приступити том проблему.
"Пирошке на Мајдану нису довољне." - шаљиво је Путин поручио европским партнерима, алудирајући на помоћ у храни која је достављана из земаља ЕУ демонстрантима на Мајдану у Кијеву током највећих протеста против Јануковича. Све веће самоиницијативно дистанцирање Обаме од Украјине је такође видљиво. Прво, САД нису хтеле војно да помогну Украјини, а друга ствар која говори у прилог овоме су и информације које је објавио амерички портал Дејли Бист о сукобу Обаме са НАТО генералом, Филипом Бридлоуом.
Дејли Бист наводи да је Обама дошао у сукоб са Бридлоуом управо због тога што се супроставио ставу овог НАТО генерала да је потребно снажније ангажовање САД и НАТО-а у Украјини.
Генерал Бридлоу је, на затвореним седницама у Белој Кући 26. и 27. марта ове године, изјавио да је Русија припремала војску за нове акције и да САД мора учинити више како би заштитила Украјину, због чега је дошао у конфронтацију са америчким председником. Секретар за одбрану, Чак Хејгел и председник Барак Обама су износили становиште да је САД можда и пренаглила у подршци кијевским властима, те да треба бити опрезан и не мешати се директно у унутрашња питања Украјине, а овај истакнути НАТО генерал је инсистирао управо на што снажнијем деловању у том правцу. Мајски избори у Украјини су очигледно карта на коју сви стављају улог. НАТО има велике интересе да без војних сукоба са Русијом реши проблем, јер управо најутицајније чланице ЕУ, на првом месту Немачка, заговара такав приступ и не пружа подршку Обами за неко агресивније уплитање у унутрашња питања Украјине. Немачка привреда је ту један од главних фактора, али и америчка криза игра велику улогу, те диктира већу улогу и снагу ЕУ. Са друге стране, по оцени многих и америчких и руских војних експерата, снаге НАТО-а немају способности да поразе руске трупе у Украјини, а Русија је демантовала америчке тврдње о наводним великим премештањима руске армије на украјинској граници и истакла да нема никаквих претњи од стране Русије према Украјини, али подвукла да кијевске власти морају обезбедити заштиту руског становништва у Украјини. Дијалог између кијевских власти и народа у Украјини је покренут, како каже Лавров, и то је најважније. Уставне реформе које ће регионима дати већу слободу обећане од стране кијевских власти и мајски избори донеће нову атмосферу у Украјини, а и поред тога што се још увек дају чути "оштрије" изјаве о кршењу међународних принципа и с једне и с друге стране, те о претњама новим санкцијама, изгледа да се ствари у Украјини полако смирују и добијају оквир који подразумева легитимне демократске процесе и решења. Извор: Правда (В.Ц.) Извор:

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА