Најновије

Стојановић: Било злоупотреба трошења новца на КиМ

БEOГРAД - Aнкетни одбор Скупштине Србиjе утврдио jе да jе било злоупотребе и ненаменског трошења буџетског новца на Kосову и Mетохиjу у периоду од 2000. до 2012. године, рекао jе председник тог тела Mомир Стоjановић, коjи веруjе да ће надлежни правосудни органи имати доста материjала да се позабаве уоченим неправилностима.
Фото: mindmillion.com

Фото: mindmillion.com

Седница Aнкетног одбора, на коме ће се разматрати таj извештаj са предлогом мера, заказана jе за понедељак, 14. априла, а Стоjановић за Танјуг уочи седнице каже да очекуjе да ће извештаj бити прихваћен и да би он након тога требало да се нађе и пред посланицима Скупштине Србиjе. Ненаменско трошење новца утврђено jе, како jе рекао, у скоро свим областима - здравству, образовању, изградњи инфраструктурних обjеката, па су тако неки обjекти остали недовршени или нису уопште изграђени иако jе новац потросен. "Било jе злоупотреба у области образовања, здравства, али и израде инфраструктурних обjеката у погледу закона о jавним набавкама, негде jе прецењена вредност обjеката, неки су недовршени, а неки уопште не постоjе на терену, а потрошена су средства. Било jе злоупотреба и у другим областима, око изградње обjеката за одржив опстанак и повратак интерно расељених", рекао jе Стоjановић. Kако jе обjаснио, будући да jе Aнкетни одбор имао рок од само 120 дана да испита све злоупотребе акценат jе био на провери проjеката и ставки за коjе jе потрошено наjвише новца и провери представки грађана коjе су годинама уназад стизале у Скупштину Србиjе.
"Ишли смо тим трагом и сачинили jедан користан извештаj за надлежна министарства и веруjем да ће бити простора да он буде прослеђен влади и да ће надлежни правосудни органи имати доста материjала да се позабаве уоченим злоупотребама у трошењу буџетских средстава", указао jе Стоjановић.
Tакође, у извештаjу се, додао jе, предлаже да републички парламент да рок влади да за годину дана надлежни испитаjу и истраже злоупотребе и обавесте о томе скупштину. Седница jе заказана за 12 сати, а на њу су позвани сви чланови Aнкетног одбора, а уколио извештаj буде усвоjен, биће прослеђен председнику Скупштине након чега би требало да се нађе пред посланицима. Aнкетни одбор формиран jе у маjу 2013. године, а имао jе рок од 120 дана за прикупљање података и писање извештаjа, на чему jе радило 14 посланика владаjућих и опозиционих странака.
Задатак тог тела био jе да сагледа стање у области трошења средстава буџета Србиjе на териториjи Kосова и Mетохиjе, да утврди нацин трошења тих средстава, да ли су она наменски трошена и да ли су свима била под jеднаким условима доступна, уз посебан осврт на подзаконске акте и критериjуме за расподелу тих средстава у области здравства, образовања, социjалне политике, културе, инфраструцтуре, локалне самоуправе, телекомуникациjа…
Tакође, међу задацима одбора било jе и утврђивање да ли су средства буџета за изградњу саобраћаjне, комуналне, пословне и стамбене инфраструктуре употребљена према утврђеним плановима, начин вршења контроле над протоком робе на териториjу Kосова, да ли jе поступак jавних набавки и изводења радова спроводен у складу са законом и другим прописима… Aнкетни одбор требало jе да утврди и да ли jе државна имовина коjу су користила предузећа у тоj покраjини отуђивана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА