Најновије

Ројтерс: Руске трупе су тактика "великог брата"

ЛОНДОН - Све су прилике да ће Владимира Путина историја упамтити као руског лидера који је повратио Крим, али руски председник сад се бори да га историја не обележи и као човека који је дозволио Украјини да изађе из сфере утицаја Москве, оцењује "Ројтерс".
Фото: иКрим

Фото: иКрим

Како наводи та агенција, наредних шест недеља биће одлучујуће у тој бици, пошто се Украјина припрема за избор председника 25. маја, док се труди да спречи проруске сепаратисте на истоку да се отцепе. Поново преузимајући контролу над Кримом, 60 година након што је то полуострво совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио Украјини, Путин је остварио тријумф на домаћем терену. Али, губитак утицаја над Украјином значио би да је цена преузимања Крима била превисока, оцењује агенција. Иако су Украјина и Русија престале да живе у заједничкој држави кад се 1991. распао Совјетски Савез, економске, политичке и културне везе остале су снажне, а Москва је задржала много политичког и економског утицаја у Кијеву. "Путин сада тражи модел у којем ће Москва задржати одређен ниво утицаја", каже Глеб Павловски, којег Ројтерс описује као "бившег спин доктора" Кремља, пошто је до пре три године саветовао Путина: "Мислим да су наредне седмице кључне, јер Путин не може да дозволи да украјински избори произведу за Русију неприхватљиву формулу, а не може да дозволи ни да делује неодлучно. Потребно му је брзо решење." На први поглед, примећује Ројтерс, Путин не изгледа као човек који има горући проблем. Његов рејтинг у земљи најбољи је у последњих неколико година - откад су руске снаге преузеле Крим и Москва анектирала полуострво после брзински организованог референдума. Путинов успех на Криму потпуно је неутрализовао и руску опозицију, а Ројтерс процењује да ће јединствена подршка председнику у Москви трајати бар још неко време. Ипак, после увођења западних санкција, пословни и политички извори кажу да "расте нелагода испод површине", јер еуфорија бледи због санкција и могућности увођења нових санкција. Неки се, тврди Ројтерс, брину и због рата речима са Западом, које виде као претњу повратка изолације из совјетске ере - после две деценије изградње односа са светом.
"Има људи који су дезоријентисани. Неће то рећи јавно, али постоји подела око питања да ли су последња дешавања добра за земљу", каже за Ројтерс неименовани руски бизнисмен.
Политички аналитичар Станислав Белковски иде и даље у интервјуу за радио "Ехо Москве", тврдећи да се "мења расположење" и у "унутрашњем кругу" Путинове елите, која је до пре две недеље била у "еуфоричном стању": "Чинило се да је Русија добила огромну геополитичку битку и да би требало да будемо поносни. Сада, данас, елита полако клизи у стање мање депресије. Они схватају да проблеми тек долазе... И кад су дошле праве санкције, кад су схватили да су њихове некретнине, медицинска нега, образовање на Западу, на које су се навикли у последњих 20 година, у опасности, они су се забринули." Иако ће такве бриге вероватно остати "испод површине", у политичкој клими после Крима, Ројтерс оцењује да ће Путинова способност да одржи утицај Москве у Украјини бити кључна за очување огромне подршке коју има за своје акције. Утицај Москве на Кијев угрожен је кад је свргнути украјински председник Виктор Јанукович 22. фебруара напустио земљу и побегао у Русију, после протеста који су завршени крваво на улицама Кијева, а почели су пошто су бивше украјинске власти изабрале економску подршку Русије уместо Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ. У ишчекивању украјинских избора, протести у источним градовима у Украјини се настављају, Руси настављају нагомилавање трупа уз украјинску границу, а Кијев и Запад страхују да би Путин могао да пошаље војску и анектира и источне регионе Доњецка, Луганска и Харкова - по "кримској тактици" заштите становништва које говори руски.
Ројтерс ипак закључује да је нагомилавање војске "преговарачка тактика" Путина према западним лидерима.
"Војска је тамо, у принципу, да би се сви сложили да разговарају са Путином о будућности Украјине. Путин схвата да ако нема опасности од погоршања кризе, нико неће бити спреман да га зове на разговоре о Украјини", констатује Павловски. Руске трупе такође подсећају нове лидере Украјине да их "велики брат" посматра, констатује Ројтерс. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА