Најновије

Украјина под тензијом

КИЈЕВ - У Украјини и даље напето. На североисток земље стигли посматраћи ОЕБС. И даље без званичних података о евентуалним жртвама сукоба.
Фото: seansrusblog.org

Фото: seansrusblog.org

Специјалне украјинске снаге задржале су контролу над аеродромом у Краматорску на истоку Украјине који су до јуче држале проруске снаге, саопштила је влада у Кијеву.
Ситуација је веома напета уочи сутрашњег састанка у Женеви на којем ће представници Украјине, Русије, САД и Европске уније покушати да смире кризу. Званични Кијев је најавио да неће учествовати на овом састанку.
Украјинска војска покренула је јуче “антитерористичке” акције против проруске “народне милиције” на југоистоку земље, где су у борбама за војни аеродром код Краматорска погинули четворица “милиционера”, а рањени су још четворица. Међутим, званичних потврда и информација о мртвима нема. Већина информација са лица места базира се на изјавама неименованих сведока који су помињали још жртава, а према њиховим тврдњама један авион украјинске армије оборен је изнад Краматорска, док су у нападу на аеродром учествовали плаћеници америчког „Блеквотерса“. Руска телевизија тврди да је у украјинској акцији преузимања аеродрома погинуло измедју четири и 11 особа, а власти у Кијеву нису дале званичне податке о могућим жртвама. Камиони са војском, хеликоптери, оклопна возила и тенкови украјинске војске стационирани су и на око 40 километара северно од Словјанска, а војници су навели да чекају на наредјење да крену на тај град који је под контролом проруских наоружаних људи.
Офанзива прозападних власти у Кијеву на проруски исток земље је продубила кризу с Русијом која је, по наводима НАТО, нагомилала до 40.000 војника на граници.
Група посматрача ОЕБС стигла је синоћ у Сумску област на североистоку Украјине, а данас ће посетити суседну Харковску област, пренеле су руске агенције. У групи су шест посматрача из Белгије, Холандије, Луксембурга, Грузије, Чешке и Шведске. Шеф мисије из Холандије рекао је да је у уторак група посетила Черниговску област, а да је задатак групе упознавање са активностима оружаних снага у Украјини, регистровање могућих нетипичних војних активности и упозорење на ескалацију конфликта. Стални савет ОЕБС-а, у ком су представници свих 57 земаља-учесница, 21. марта донео је одлуку о упућивању мисије са 100 до 500 посматрача на шест месеци, подсећа РИА Новости. У мандату мисије је посета десет градова на територији Украјине - Дњепропетровск, Доњецк, Ивано-Франковск, Кијев, Луганск, Лавов, Одеса, Харков, Херсон и Черновци. Власти у Кијеву поручују да ни у Доњецку ни у другим украјинским регионима ускоро неће остатити терориста. О украјинској кризи синоћ су разговарали Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин. Извор: Бета / Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА