Најновије

Тимошенко прави своју војску

KИЈЕВ - Бивша премијерка Украјине и предсједничка кандидаткиња на изборима 25. маја Јулија Тимошенко у два одвојена медијска наступа практично је најавила формирање своје паравојске.
Jулија прави своју војску

Jулија прави своју војску

Тимшенкова је у интервјуу за сајт Радија Слободна Европа подржала стварање „бригада за територијалну самоодбрану” у источним областима Запорожје, Дњепропетровск и Харков. "У наредним сатима препоручићемо постављање командира тих територијалних бригада за самоодбрану који ће мобилисати људе", рекла је у уторак Тимошенкова, и позвала власти у Кијеву да „одмах прогласе ванредно стање у источним регионима“. У програму приказаном на украјинском сајту ицтв.уа Тимошенкова, коју је бивша власт затворила због корупције, била је конкретнија и заложила се за формирање паравојске која ће базу имати у њеној странци Отаџбина. "Одлучила сам баш у овом тренутку да учиним све што могу да подржим покрет људи који су спремни да бране Украјину", рекла је бивша премијерка. Овај својеврсни покрет отпора требало би да чине људи који имају искуство у војним операцијама и који познају војну стратегију.

"Центри за мобилизацију налазиће се у просторијама наше партије и ту ће сви који то желе моћи да се прикључе народним добровољачким одредима", навела је Тимошенкова. Поставља се ипак питање колико је војске Тимошенкова у стању уопште да окупи око себе, с обзиром на то да не ужива превелику популарност. Сергеј Соболев, посланик њене партије, јуче је у парламенту на необичан начин бранио скроман учинак украјинских трупа у „антитерористичкој акцији“ на истоку. "Наше оружане јединице искористиле су партизански метод и директно продрле у дјелове које тренутно контролишу јединице руске армије и сепаратисти", рекао је Соболев у намери да објасни откуд руске заставе на украјинским војним возилима. Посаде шест оклопних транспортера украјинске војске, који су послати у источни град Краматорск, прешле су на страну проруских демонстраната. Покрет „Анти-Мајдан“ из лучког града Одеса прогласио је јуче формирање Народне републике Одесе. У Женеви данас крећу преговори Русије, Украјине, Еу и САД, а Владимир Путин, руски председник, упозорио је телефоном Ангелу Меркел, њемачку канцеларку, да је ескалација сукоба у Украјини довела ту земљу на ивицу грађанског рата.

Извор: ЦДМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА