Најновије

КаунтерПанч: Вашингтон у страху од Евроазијског Савеза

СВЕТ - Циљ Сједињених Америчких Држава са кризом у Украјини је да економске интеграције Азије и Европе претворе у хаос, пише портал  КаунтерПанч (CounterPunch).
Фото: whitehouse.gov

Фото: whitehouse.gov

Мајк Витни, амерички аналитичар, на овом америчком порталу пише о Украјини и геополитичким аспектима, односно, интересима САД и Русије на глобалном нивоу, те манифестовању ових интереса кроз украјинску кризу. "Видели смо да су САД подржавали мајдановске протесте, те активно учествовали у организацији истих. Видели смо да САД учествују у проузроковању целог тог насиља и хаоса, док са друге стране Путин никако није узео учешћа ни у чему сличном." - пише Витни.
"Основни интерес Путина у Украјини је онај комерцијални. 66% гаса који извози Русија у Европску Унију иде преко Украјине." - објашњава Витни и додаје да управо тај новац одржава економију Русије живом и растућом.
Кључни циљ САД је да прекине економске интеграције Азије и Европе и да их претвори у хаос, наводи Витни и истиче да САД желе да контролишу проток енергената са Истока на Запад, као и да долар задрже у међународном оптицају и то желе да осигурају у започетом, односно, наступајућем веку пред нама. "САД стратешки и одлучно играју на карту да сузбију доминирајућу улогу Евроазије. То је и више него јасно." - каже Витни. Он наводи и ауторски текст Јохана Шулца, потпуковника немачке војске у пензији, који је објавио у "Neue Rheinilche Zeitung" да је циљ Вашингтона био да Украјини одузме позицију "моста између Европске Уније и Евроазијског Савеза", те на тај начин осујети "економску интеграцију од Лисабона до Владивостока" о којој је Путин говорио. САД ће по сваку цену тежити да Украјину стави под НАТО окриље и под контролу НАТО алијансе, закључује Витни. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА