БEOГРAД - Kвалитет хране у Србиjи не одговара квалитету у Eвропскоj униjи, али су цене као европске, а у неким случаjевима, као што су месо и сухомеснати производи, и више за 20 до 30 одсто, изjавили су Танјугу представници удружења потрошача.
Председница Центра потрошача Србиjе (ЦEПС), Вера Вида, рекла jе да наjпре треба правити разлику у погледу квалитета и безбедности хране, jер jе jедно безбедност хране, а друго питање jе да ли jе квалитетна или не. Што се тиче Србиjе, квалитет сигурно не одговара оном квалитету коjи имаjу грађани EУ, jер ми много новца даjемо за храну а нисмо сигурни да jе баш таквог квалитета коjи jе написан у декларациjи, рекла jе Вида за Танјугу. "Tакође, потрошаче у Србиjи, нажалост, због сиромаштва и беде у коме се налазе, опредељуjе цена приликом куповине поjединих производа, нарочито сухомеснатих, тако да чак и на рачун сопственог здравља не воде рачуна, већ купуjу оно што одговара њиховом џепу", тврди Вида. Oна jе напоменула да удружења за заштиту потрошача немаjу средстава да раде упоредна испитивања коjа по закону могу да раде, тако да мали броj контрола коjе врше надлежне државне инспекциjе, почев од ветеринарске до пољопривредне, представљаjу само репер да ли jе храна квалитетна и да ли садржаj одговара декларациjи. Kада jе реч о ценама, Вида jе рекла да "квалитет ниjе европски, али нажалост имамо европске цене, од сухомеснатих до кондиторских производа". У региону су, пак, како наводи, цене прилично уjедначене, нема великих одступања, а иза Србиjе су по ценама хране Aлбаниjа и Mакедониjа. Председник Покрета за заштиту потрошача Београда, Петар Богосављевић, слаже се да цене хране у Србиjи нису у складу са квалитетом, и додаjе да су "ретко када то и биле у потпуности". "Резултати упоредног испитивања квалитета показали су да смо имали производе у високоj зони екстра и одличног квалитета коjи су имали сасвим прихватљиве цене за потрошаче, и обрнуто, имали смо производе коjи су имали веома високу цену, али су елиминисани из поступка сензорних анализа, jер су лабораториjским испитивањима утврђене одређене неисправности, било микробиолошке или хемиjске", рекао jе Богосављевић. Наjвише неисправности, према његовим речима, било jе код уситњеног и обликованог меса, освежаваjућих безалкохолних пића, меда... "Присутна jе похлепа за профитом, и због тога мора да постоjи интензивно праћење оног што се дешава на тржишту, пре свега да би се обезбедила фер конкуренциjа квалитетом, jер наjвеће штете многи произвођачи трпе управо због нефер конкуренциjе", закључио jе Богосављевић. Извор: Танјуг
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.