Најновије

ТАДИЋ ТВРДИ: Вучић има боље околности за решавање косовског проблема него што смо их имали Ђинђић, Коштуница и ја

“Александар Вучић има боље околности за решавање косовског проблема него што смо их имали Ђинђић, Коштуница и ја”, изјавио је бивши председник Србије Борис Тадић, додајући како нема дилеме да се питање Косова мора решити.

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

“Овог тренутка ситуацију карактерише чињеница да на Косову председник владе јесте човек велике политичке енергије, чак извесног политичког фанатизма, а малог државног искуства”, рекао је Тадић, говорећи о Аљбину Куртију.

“То је карактеристика, која успорава процес разговора о некаквом будућем решењу, што одговара Вучићу у том смислу да има краћу паузу, или нешто мало дужу паузу у решавању тог проблема и на њега притисак не иде овог тренутка, већ више иде на приштинску страну”, оценио је Тадић.

Према његовим речима, то што су се Вучић и Хашим Тачи срели ових дана у Вашингтону нема фундаментални значај на збивања на КиМ, јер Курти неће реаговати онако како Тачи буде пренео да би требало да се реагује.

“Опет, добро је да се састају и представници Албанаца и Срба, добро је у сваком смсилу те речи, јер без дијалога нема решења”, предочио је Тадић.

Он је подсетио да је у његовом мандату био покушај наметања решења, што он није прихватио, „поготово са стратегијом да нећу да дозволим да изгубимо у миру, оно што нисмо изгубили у рату“.

“Ту мислим на север Косова и нешто од чега Србија никад не сме да одустане, а то је борба за очување идентитета у вези са нашим историјским манастирима, заштити имовине и права Срба који живе јужно од реке Ибар”, напоменуо је некадашњи шеф државе.

За Тадића нема дилеме – питање Косова мора да се реши јер, у супротном, Србија неће моћи да збиља примени неопходне реформе и обезбеди једну стабилност у дужем временском интервалу и развој који је потребан грађанима.

“Питање Косова мора да се реши, по мом дубоком уверењу, на начин да не трауматизује Србију. Ми имамо врло лоше примере нација које су биле трауматизоване међународним решењима њихових територијалних проблема, после ратова”, рекао је Тадић, а као пример навео Тријанонски споразум када је у питању Мађарска.

Тадић верује да су Вучић и Ивица Дачић „купили једну врсту међународне подршке прихватањем Бриселског споразума“, што он ни по коју цену не би прихватио да је био на њиховом месту.

Тадић је рекао да је било прилике и да у САД са саговорницима разговора и о приликама у Србији и односу према опозицији.

“Дакле, то што је садашња влада у Србији, мислим на Вучића и на Дачића, била корисна за агенду косовске независности, или неке врсте признања те независности у претходном периоду, са захтевима који ће доћи за радикалнија и изричитија решења у најскорије време, по мом мишљењу, није никакво оправдање за урушавање демократије у Србији које се у последњих осам година десило”, закључио је Тадић.

Тадић је посетио Вашингтон, као део делегације глобалне алијансе светских лидера – некадашњих председника и премијера, који су са америчким и међународним званичницима разговарали о начинима да се помогне у кризним жариштима широм света.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вулин рекао о Војсци Србије.

Извор: Глас Америке/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА