Најновије

Вулин: Без Бриселског споразума не би било ни суда

БЕОГРАД - Закон о оснивању специјалног суда за ратне злочине које су починили ОВК никада не би био усвојен да није потписан Бриселски споразум, изјавио Александар Вулин.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Косовска скупштина усвојила је раније данас законе о продужењу мандата Еулекса и оснивању специјалног суда за истрагу ратних злочина које су починили припадници бивше ОВК, а који су наведени у извештају Дика Мартија, за које је гласало 89 посланика, 22 је било против, а два посланика су била уздржана. Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију у техничкој влади је Тањугу рекао да то није била самостална одлука ,већ одлука која је донета после великог притиска међународне заједнице.
"Добрим делом таква одлука никада не би била донета да није било Бриселског споразума, да Србија није повратила свој утицај и да се њена реч није почела слушати далеко више него што се слушала раније. Извештај Дика Мартија је покренуо питања на које је Србија дуго тражила одговоре, а сада је дошло време да цео свет, заједно са Србијом, тражи баш такве одговоре - ко су злочинци, убице, џелати Срба на Косову и Метохији“, истакао је Вулин.
Према његовим речима, оснивање таквог трибунала је доказ да све што се дешавало на Косову и Меотхији не може да се посматра једнострано и да Срби јесу били жртве. Политика Владе Србије, додао је он, се и на тај начин потврђује као исправна и потврђује се да је било добро преговарати са међународном заједницом, јер сада може да се тражи одговор на питања на која до сада нико није хтео ни да помисли да може да се одговори. "Ово је важна и добра вест за Србе на Косову и Метохији и за Србе свеукупно. Сматрам да ће се истина овим показати и да ћемо доказати да све што се дешавало на Косову и Мотохији, није се дешавало кривицом српског народа“, подвукао је Вулин. Он је додао и да је чињеница да је међународна заједница, активним учешћем у процесима и истрази, потврдила да на Косову и Метохији не постоји политичка воља да се то реши, као и да није било притиска међународне заједнице, не би ни дошло до одлуке да се формира трибунал. "Пре уплитања међународне заједнице у проблем ратних злочина на Косову и Меотхији имали смо случај Рамуша Харадинаја у оквиру којег је што убијено, што нестало, што променило мишљење више од 30 сведока и веома је важно што ће се сам поступак добрим делом одвијати ван Косова и Метохије, првенствено због безбедности сведока", закључио је Вулин. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА