Најновије

Вучић: Нећемо уводити санкције Русији!

Размишљамо о укидању солидарног пореза, али и смањењу плата у јавном сектору, а пензије нећемо дирати, рекао је председник СНС и будући премијер Александар Вучић.
Фото: Јутјуб скриншот

Фото: Јутјуб скриншот

СНС неће сама формирати власт, изјавио је вечерас лидер те странке и нагласио да ће кључна ствар у преговорима о влади бити план и визија будућности Србије. Вучић је за РТС рекао да ће влада бити формирана у рекордном року, месец дана по проглашењу резултата избора. "По први пут имамо темељан и озбиљан план, на којем се ради данононоћно, имамо најбољу екипу у историји у Министарству финансија, имаћемо визију економије и будућности", рекао је Вучић и додао да је кључно за формирање владе управо тај програм, а не персонална решења. Вучић је оценио да је претходна влада добро функционисала и направила добре резутлате у спољној политици, приближавању ЕУ и борби против корупције. Он је рекао да СНС неће бити сама у влади, јер не жели апсолутну власт, већ подршку што је могуће већег броја људи, да би на програму опоравка земље ујединили Србију, партије, комплетну јавност. Лидер СНС и будући премијер рекао је да јавна предузећа неће више бити партијски плен. "Нема више партија у јавним предузећима, не боре се више партије у Србији за јавна предузећа и тачка - и на нивоу Србије и на нивоу града Београда", рекао је Вучић.. Он је навео да ће јавна предузећа убудуће водити најбољи менадзери, без обзира на партијску припадност, па и ако су то људи из ДС - за њега то неће бити проблем. "Јавна предузећа неће бити никакав партијски плен. Два или три јавна предузећа су добро пословала", рекао је Вучић и додао да ће они који су лоше водили предузећа морати да промене своје понашање. Вучић је напоменуо да је разговарао прошле суботе са појединим руководиоцима јавних предузећа и да им је поручио да ће половина бити смењена, а они који остану мораће да покажу резултате и да повећају давања држави. Вучић је изјавио да су истраживања показала "висок ниво антиреформског капацитета" у Србији, али да је његов тим спреман за реформе јер то значи добробит. "Истраживање које је урађено по питању тога да ли су Срби спремни да прихвате реформе показује да само 15 одсто људи подржава реформе", рекао је Вучић. Он је у том контексту објаснио да је међу људима које би желео да види у тиму и Лазар Крстић и то на месту министра финансија: "То зависи и од њега, јер је он увек за оштрије мере, дубље и снажније реформе, а нисам сигуран да смо у стању да проведемо и овако дубоке реформе", рекао је Вучић. Он је навео да у сфери економије треба радити на структурним реформама, међу којима је доношење нових закона, решавање проблема предузећа у реструктурирању и промена односа према јавним предузећима. Говорећи о изменама закона о раду, рекао је да држава неће доносити ништа против интереса гађана, већ за добробит економније и најавио разговор са синдикатима. Упитан да ли очекује да ће са синдикатима постићи договор о закону о раду, Вучић је рекао да се нада томе, али да не верује: "Радићемо све што моземо, а да ли ће синдикати бити задовољни, не верујем. Да ли ћемо имати социјалну реакцију - имаћемо", рекао је Вучић, али и поручио да се због тога неће повући и одустати од реформи.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ЈОШ ХАПШЕЊА СА ПОТЕРНИЦА

Први потрредседник Владе истако је да ће ових дана, данс или сутра, бити ухапшена још једна особа са потернице. Вучић је истако и да очекује да суђење шарићу буде брзо и ефикасно. Он је нагласио и да не постоји криминалац тог калибра који ње доступан Србији.

НИС БИ ТРЕБАЛО ДА ОСТАВИ ДЕО ПРОФИТА СРБИЈИ

Александар Вучић је рекао да имамо пријатељске односе са Руском Федерацијом и да је Србија једина у овом делу Европе која није гласала против Русије. Први потпредседник Владе је рекао да ако је неко направио 380 милиона профита, а то су највише зарадили експлатишући нашу нафту, при чему држава има 29 одсто власништва у НИС, није логично да све паре иду развој сваке године. Он се упитао зашто се бар део, рецимо 100 милиона не да Србијагасу да би отплатио дугове?

СРБИЈА НЕЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Он је објаснио да Србија жели у Европску унију и добре односе са САД, али и да не жели непријатељске односе са Русијом. "Имамо своју земљу, и имамо своју политику" рекао је Вучић. Како је навео, тај став саопштио је и Кетрин Ештон, као и свим амабасадорима са којима је разговарао. "Немам три приче - једну у Вашингтону, једну у Москви, једну у Бриселу. Свуда имамо исту причу - да Србија иде у Европу, да Србија је на европском путу, да Србија неће да руши своје односе са Русијом, неће да успоставља непријатељске односе са Русијом и неће да уведе санкције Русији, Србија жели добре и пријатељске односе са САД. Чиста позиција", закључио је Вучић.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ И ПАРТИЗАНУ

Александар Вучић је изнео прецизне податке о помоћи државе спортским друштвима Партизан и Црвена звезда. Према његовим речима, Фудбалски клуб Црвена звезда је имао нешто већу подршку државе него Партизан, док је кошаркашки клуб Партизан добијао више новца од државе од КК Црвена звезда. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА