Најновије

Западна Морава на свом историјском максимуму

TРСТЕНИК- Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник на данашњој седници констатовао је да ванредно стање још увек траје, да је Западна Морава на свом историјском максимуму и да је излила дуж целог тока кроз општину Трстеник и да још увек нема услова да се у град са изворишта пусти вода.

Поплава у селу Грабовац код Трстеника

Поплава у селу Грабовац код Трстеника

 - Имали  смо имали проблем са Љубостињском реком у Грабовцу, која се излила, али ноћас се на срећу смирила. Међутим, од ноћас имамо велики проблем са Западном Моравом. Ниво Западне Мораве је на историјском максимуму. Јуче ујутру је прешао ниво од 400 и у даљем је порасту и општински штаб је констатовао да је прешао ниво редовне одбране. Поплавни талас од 50 км који је јутрос дошао код нас прави нам велике проблеме и Морава ће током дана још надолазити и правити још веће штете. Неколико трстеничких села леве стране Мораве је одсечено од града (Медвеђа, Велика Дренова, Лозна, Угљарево, Планиница, Лободер). Домаћинства су угрожена у Богдању и у Грабовцу. Из најугроженијих је у току евакуација. Сада је Грабовац додатно угрожен од Мораве која надолази. Бедем у једном делу Грабовца попушта и то може бити озбиљан проблем за град. Направили смо тимове за обилазак терена и сагледавања ситуације ради пружања неопходне помоћи који су сада неа терену. Ангажовали смо сву расположиву механизацију, људске капацитете. Центар за социјални рад је понудио помоћ, па ћемо сва радно способна лица са евиденције њихове ангажовати на терену. Потребно је да постављамо вреће са шунком, да навлачимо песак. Све што буде у нашој моћи, ми ћемо данас урадити - рекао је Мирослав Алексић шеф Штаба за ванредне ситуације и председник општине Трстеник.

Што се водоснабдевања тиче, град Трстеник је озбиљно угрожен, од прекључе је вода искључена.

- Оба изворишта су и даље ван функције. Пупме не могу да функционишу, јер је све поплављено. Екипе ЈКСП „Комстан“ ће максимално радити на отклањању тих последица да би их што раније пустили у рад. Ми смо за данас обезбедили седам цистерни пијаће воде које ће бити по одређеним терминима по граду и приградским насељима. На фиксним местима поставиће се цистерне за техничку воду - додао је Алексић.

- Молим грађане да буду свесни ситуације у којој се налазе и да доносе рационалне одлуке. Да не покушавајући да спасу своју имовину угрозе своје животе. Сада је најбитније да будемо прибрани, да се не деси нека несрећа. Ово што је наишло је катастрофа против које ћемо се борити свим снагама - додао је Алексић.

 У току јучерашњег дана евакуисано је деветоро деце и две одрасле особе. Преко 120 кућа је угрожено, од тога преко 80 непосредно. Штаб за ванредне ситуације је спреман у случају даље евакуације људи.

Извор: Правда/Драган Ивановић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА