Најновије

Фридом Хаус: Србија између демократског и ауторитарног режима

ВАШИНГТОН – У најновијем извештају организације „Фридом хаус” о државама у транзицији, оцењено је да су у 2013. забележени позитивна кретања на Балкану, а Србија је добила оцену 3,64 на скали од један до седам, на којој је јединица за државе са најразвијенијом демократијом, а седам за ауторитарне режиме.
Фото: Freedom House

Фото: Freedom House

У извештају за 2013. аналазирано је стање демократије у 29 држава, а 13 држава је оцењено демократским, за шест је наведено да имају транзиционе, а да 10 држава има ауторитарне режиме. Србија је добила оцену 3,64, што значи да има „полуконсолидовану демократију”, а чак се и нова чланица Европске уније - Хрватска, сматра земљом са полуконсолидованом демократијом, каже се у извештају. Од осталих земаља у региону, Србији је најближа Хрватска са оценом 3,68, затим Црна Гора са 3,86, па Македонија са оценом 4,00, Босна и Херцеговина са 4,43 и Косово 5,14. Према организацији из Вашингтона, која прати заштиту људских права и стање демократије широм света, закључак је да је у 2013. дошло до слабљења демократије у земљама Евроазије, централне Европе и Балкана. „Фридом хаус”, као позитивне догађаје на Балкану, издваја „историјски договор између Србије и Косова” и приступање Хрватске ЕУ, али организација упозорава да „дисфункционалне владе у целом региону настављају да обарају рејтинг на пољу демократије”. У делу посвећеном балканским земљама, наводи се да се у већини земаља бележи „променљив” напредак по питању индикатора којима се мери стање демократије, уз истицање да регион још нема „консолидоване демократске режиме”.
„Фридом хаус” је анализирао стање у правосуђу, борбу против корупције и притиске и застрашивање којима су новинари изложени.
ЕУ има континуиран позитиван утицај на Балкан, са изгледима за чланство за ове државе који често служи као једина највећа мотивација за демократско понашање и реформе у овим државама, стоји даље. У области цивилног друштва, регион Балкан је једини међу другим државама у транзији који је забележио напредак у последњој деценији. За БиХ је оцењено да је дуготрајна политичка криза наставила да паралише централну државну власт, а за политичаре у тој земљи је наведено да немају воље или нису способни да постигну компромис како би постигли краткорочне или дугорочне циљеве. За Македонију је наведено да је „пала” у групу држава са транзиционим режимима због лоших узастопних оцена на пољу демократије, пре свега, кад је реч о медијским слободама. Оно што је заједничко за већи број део региона јесу права припадника ЛГБТ заједнице, уз оцену да се државе супротстављају покушајима да се национална законодавства ускладе са европским стандардима кад је реч о заштити права припадника ове мањинске групе.
Подсећа се и да је у Србији, трећу годину за редом, отказана парада поноса, а да је последњу параду 2010. пратило насиље.
„Фридом хаус” је упозорио на стање демократије у Русији, чије власти, како се наводи, прогоне припаднике ЛГБТ заједнице и активисте невладиног сектора, шире контролу над медијима и интернетом. Наводи се да је законима усмереним против особа хомосексуалне оријентације, Русија практично успоставила образац и за земље у окружењу и да њену политику у тој области следе Киргистан, а због сличних мера постоји забринутост и за Казахстан, Белорусију, Грузију, Јерменију, па чак и за Летонију, која је чланица ЕУ. Наводи се и да је корупција порасла у земљама централне и источне Европе, а половина од 10 анализираних чланица ЕУ - Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска и Словенија, забележила је погоршање у тој области. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА