Најновије

Клинтонова: Не бих волела да оде Шкотска

ЛОНДОН - Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Шкотску да остане у саставу Велике Британије, наводећи да би у супротном обе стране биле на губитку.
Хилари Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

Хилари Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

"Не бих волела да изгубите Шкотску", рекла је Клинтон у емисији Би-Би-Сија "Њузнајт", додајући да се нада да се то неће догодити. Клинтон је казала да сматра да би то био губитак за обе стране, наводећи да ипак она "нема право гласа". За Британију би, навела је она, било најбоље да остане у Европској унији, пренела је агенција АФП.
"Европи је, према мом мишљењу, потребна Британија. Сматрам да Британија доноси перспективу и искуство које је важно за Европу, посебно у времену после кризе", казала је Клинтон.
Прошле недеље и амерички председник Барак Обама је изнео исти став - да је за Шкотску боље да буде у саставу Велике Британије, а Британију да остане у Европској унији. Укључивши се у дебату о референдуму о независности Шкотске заказаном за 18. септембар, Обама је рекао да је "на народу Шкотске да донесе одлуку". Међутим, на завршетку самита Г7 у Бриселу, Обама је рекао да би позитиван исход био да Шкотска и Велика Британија остану заједно.
"Гледано споља, у најмању руку изгледа да ствари функционишу прилично добро. А и очигледно је да је у нашем интересу да будемо сигурни да ће један од наших најближих савезника којег ћемо икад имати, остане снажан, чврст, уједињен и ефикасан партнер. Али, то је ипак на крају одлука коју ће донети народ", поручио је Обама.
Недавна истраживања јавног мнења су показала да су грађани Шкотске тесно подељени у ставу да ли би Шкотска требало да прогласи независност. Како је објавио "Фајненшел тајмс", 47 одсто одраслих Шкота противи се независности, док је 40 одсто за одвајање. Јаз између две групе испитаних смањио се од када су се званичници влада у Лондону и Единбургу прошле године сложили о терминима за одржавање референдума. Према истраживању, у Енглеској и Велсу постоји снажна подршка заједници са Шкотском и оштро противљење да се Шкотима дозволи да и даље користе британску фунту, ако се изјасне за независност. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА