Најновије

Американци допремили нуклеарке у Велику Британију

ПАРИЗ – Амерички бомбардери стигли су у Велику Британију са нуклеарним оружјем, пише недељник „Канар аншене” позивајући се на изворе из француске обавештајне службе.
Фото: whitehouse.gov

Фото: whitehouse.gov

У тексту „Обамин рејтинг порастао захваљујући Путину?” цитира се високи француски дипломата који каже да је америчком председнику недавно порасла популарност након што је показао чврстину према руском саговорнику. Ова чврстина се илуструје и на војном плану.
Три тешка бомбардера Б-52 стигла су 4. јуна у британску базу Ферфорд, у близини Лондона. Американци су одбили да кажу да су на авионе из којих може да се гађа са висине од 15.000 до 20.000 метара закачили и нуклеарно оружје, али је то потврдила француска обавештајна служба. Последњих година је само америчка Шеста флота у Медитерану поседовала ово наоружање, наводи „Канар аншене”.
„То је оно што војници називају гестикулацијом, али овог пута са атомским оружјем приде”, пише сатирични недељник, који констатује да су у ту сврху до сада служили борбени авиони и авиони радари. Американци су у марту послали авионе Ф-15 и Ф-16 у Литванију и Пољску, где су им се придружили француски војни авиони „рафал” и „мираж 2000”. „Али Бела кућа има друге планове на уму”, пише француски лист, прецизирајући да је Обама добио милијарду долара од Конгреса за распоређивање додатних војних снага у централној и источној Европи и заједничке војне маневре са локалним војскама. Овај новац биће употребљен и за снажење америчког војног присуства у Црном мору и у Балтичком мору, јужно и северно од Русије. Украјина, према писању француског листа, ужива посебни третман.
Чак Хејгел, шеф Пентагона, поверио је француском министру одбране Жан-Ив ле Дријану 7. јуна у Паризу да ће мала екипа америчких војника ускоро стићи у Кијев. Њихова мисија ће бити да раде на методама за развој одбране земље.
То је само прва фаза, објаснио је Хејгел француском министру, пре него што САД не организују подршку у виду обуке, усавршавања и помоћи украјинским војним снагама и граничарима. Америчке снаге су, наводи лист, веома тражене у државама источне и централне Европе, на првом месту у Пољској, балтичким земљама, Бугарској, Хрватској, Чешкој Републици, Словачкој, Мађарској, Молдавији и Румунији. Ове земље траже стално војно присуство САД и НАТО-а на њиховој територији, рекли су овом листу француски официри у седишту војног савеза. Извор: Политика (Ана Оташевић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА