Најновије

Нова открића о диносаурусима...

ЊУJOРK - Диносауруси нису били хладнокрвне животиње, попут данашњих гмизаваца, међутим нису ни топлокрвни као сисари и птице, резултати су нове студиjа са циљем да одговори на питање коjе децениjама интригира палеонтологе.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Научни амерички часопис наводи да jе метаболизам тих праисториjских створења био негде између. Врсте животуња се деле у две групе, у зависности од тога да ли регулишу своjу телесну температуру споља или изнутра, а сада су научници дошли до закључка да то ниjе тачно, пише AфП.
Група истраживача са Универзитета у Новом Mексику предвођена биологом Џоном Греjдиjем измерила jе бразде у фосилима неколико диносауруса чиме jе направљен образац од рођења до одраслог доба тих животиња.
Oни су упоредили резултате са основним линиjама у фосилима других 400 животињских врста, како изумрлих, тако и jош живих и дошли су до закључка да су диносауруси били негде између хладнокрвних и топлокрвних животиња. Истраживачи су класификовали диносаурусе по метаболичким стопама у сличне са туном, поjединим аjкулама и морском корњачом. "Диносауруси се понекад ослањаjу на интерно генерисане топлотне метаболичке процесе за одржавање телесне температуре док су подложни спољним температурним утицаjима", наводе истраживаци и обjашњаваjу да то ниjе уобичаjено за данашње животиње. Резултати овог истраживања могу да помогну научницима да боље разумеjу екосистеме у мезозоику, а могу се користити и за процену метаболичких стопа других животиња из тог периода.
Oд 19. века научници расправљаjу да ли су диносауруси били хладнокрвне или топлокрвне животиње, међутим аутори нове студиjе кажу да метаболизам тих животиња ниjе ни сувише брз, ни сувише спор због чега су били већи од било коjе животиње у екосистему.
Tоплокрвним животињама jе потребна велика количина хране да би одржале своjу унутрашњу температуру тела, а то их тера да чешће лове или да jеду велику количину биљака, наводи AфП. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА