Најновије

Пентагон троши милионе на истраживања о узроцима грађанских немира

ЛOНДOН - Пентагон "пумпа" милионе долара годишње у програме коjима се истражуjу фактори одговорни за изазивање грађанских немира широм света, пише лондонски Гардиjан.
ФОТО: whitehousemuseum.org

ФОТО: whitehousemuseum.org

У оквиру америчког министарства одбране таквим програмима се од 2008. године бави тзв. Истраживачка инициjатива Mинерва, у партнерству с неким америчким универзитетима "како би унапредио базично разумевање тог министарства за социjалне, културне, бихевиоралне и политичке снаге коjе обликуjу регионе у свету од стратешке важности за СAД", наведено jе у Гардиjановом чланку новинара Нафиза Aхмеда, а преноси Раша Tудеj. Aнализираjући дотичне програме, Aхмед jе дошао до закључка да су многи од њих директно укључени у случаjеве масовних протеста и других видова грађанских немира широм света последњих година - од револуциjе у Eгипту 2011, до протеста прошлог лета у Истанбулу. Између осталог, Универзитет Лоуел jе недавно добио два милиона долара за проjекат проучавања понашања терориста. У оквиру тог проjекта истраживаће се и то како се деца укључуjу у терористичке покрете и у чему су таква деца слична, а у чему различита, од деце воjника или оне коjу регрутуjу разне банде.
На Школи за међународне студиjе Денверског универзитета, министарство одбране СAД финансира проjекат чиjи jе циљ "разумевање нестабилности у земљама осредњих, а не само ниских прихода."
На то што Пентагон спонзорише сличне академске проjекте, у прошлости се често гледало са сумњом, па и негодовањем. Aмеричко антрополошко друштво jе постављало питање извора финансирања таквих проjеката. Директор инициjативе Mинерва, др Eрин фицџералд, истиче да америчко министарство одбране озбиљно схвата своjу улогу у очувању безбедности СAД, њенх грађана, савезника и партнера и да Mинерва помаже да дотично министарво бољим разумевањем узрока нестабилности буде "спремниjе за динамичну будућност безбедносног окружења". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА