Најновије

У целом региону узбуна због падавина

РХМЗ упозорава на повећање падавина у наредним данима. Поучени искуством од пре месец дана, одговорни у неколико општина решили су да делују превентивно.
Фото: christianpost.com

Фото: christianpost.com

У Свилајнцу и Параћину већ је превентивно уведена ванредна одбрана од поплава, а у Лучанима се такође размишља о мерама које треба предузети.
Паника у БиХ Страх од падавина влада и у Босни и Херцеговини. Федерални хидрометеоролошки завод прогласио је жути метео аларм за подручије БиХ, што значи да је време потенцијално опасно.
У општини Лучани решили су да сами механизацијом очисте речна корита на местима где се стварају чепови. "Главна ствар коју смо предузели већ јуче и данас је да из корита реке Бјелице, ту преко пута пумпе уклонимо један огроман чеп, то је око 1000 кубика наноса. Тај чеп је стварао проблем варошици тиме што се почело стварати вештачко језеро и подизао се ниво Вучанског потока и довољно је било да само један дан киша пада Лучани би можда поново били поплављени од тог потока", каже Младомир Сретеновић, председник општине. Само у току јучерашњег дана однесено је више од 30 камиона грања, муља и ђубрета које је вода нанела у претходном периоду. У општини кажу да су спремни и за друге начине борбе против поплава и да имају спремне довољне количине песка и џакова за постављање насипа.

Узбуна и у Хрватској

Метеоаларм је због могућности обилније кише,  пљускова с грмљавином праћених градом и пролазно појачаним ветром до краја понедељка издао наранчасто упозорење за Далмацију. То значи да ће време бити опасно, а чак су могуће и штете те људске жртве. - Будите опрезни и редовно се информишите о очекиваним метеоролошким условима. Будите свесни ризика који је неизбежан. Следите упутства дана од стране ваших државна органа - наводи Метеоаларм. Извор: Б92. Клик.ба, Данас.хр  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА