Најновије

Вук Драшковић напада СНС!?

БЕОГРАД - Лидер једне од странака владајуће коалиције Вук Драшковић изјавио је да земунски клан поново хара Србијом и „да опет неко у држави склапа пакт са ђаволом, као и пре 5. октобра 2000. године”, пише лист Политика.
 (Фото: Јутјуб)

(Фото: Јутјуб)

Лидер СПО-а Вук Драшковић упозорава да се увелико припрема терен за Легијино премештање из „Алкатраза” у део Пожаревачког затвора са блажим третманом, одакле ће овом серијском убици бити лакше да побегне. „Мени све ово личи на оживљавање земунског клана и припремање терена да се Легија поново прогласи за хероја и спасиоца државе, као што је био 5. октобра”, додао је Драшковић, који није навео одакле му та сазнања, а није ни пружио ни један доказ за своје тврдње. Тих неколико реченица су довољне да се политички посматрачи запитају да ли је СПО одлучио да напусти владајућу коалицију и савез са СНС-ом. Или је реч о покушају политичке трговине у којој је странка Вука Драшковића до сада показала завидну вештину.
Зоран Бабић, члан Председништва СНС-а, каже да га је изненадила ова изјава Вука Драшковића и да би лично волео да каже на кога је то из државе или владе конкретно мислио да сарађује са таквим људима. Он је сигуран да Драшковић није мислио на напредњаке и очекује да се што пре провере ове информације.
„СНС прави једино коалиције са вредним и одговорним људима у Србији и свету. Са криминалцима не правимо договоре, већ их смештамо у оптуженичке клупе тамо где им је и место. Са њима никако не делимо исте вредности нити имамо било какву комуникацију”, истиче Бабић. На питање „Политике” да ли ће СНС затражити од Драшковића да образложи своје тврдње, Бабић каже да је довољно што је одговор од лидера СПО-а затражио преко „Политике”. У покушају да дођемо до подробнијих информација, редакција „Политике” је позвала јуче кабинет председника СПО-а, где нам је речено „да је Вук Драшковић у Истанбулу на промоцији књиге и да се враћа у четвртак”. Александар Југовић, шеф посланичког клуба СПО–ДХСС, рекао је да је на састанку, али се јуче током дана више није јављао на мобилни телефон. Иначе, ово није први пут да Вук Драшковић износи ексклузивне информације о договорима или аранжманима власти са лицима која су оптужена за најтежа дела. Тако је прошле године Драшковић уверавао јавност да је склопљен договор власти и Радета Марковића по којем би бивши шеф Ресора државне безбедности био заштићени сведок за убиство новинара Славка Ћурувије. Драшковић је тада тврдио да ће Раде Марковић за три године изаћи из затвора и да ће у функцији ослобађања Марковића бити чак измењен и Законик о кривичном поступку у делу који се односи на то ко може добити статус заштићеног сведока. Осим Драшковића, са тврдњама да поједини државни функционери припадају „новом земунском клану”, у недељу се у „Куриру” огласио и заштићени сведок Љубиша Буха Чуме.
Драгољуб Анђелковић, политички аналитичар, сматра да нема никаквих пактова власти и криминалаца и да је то једна бесмислица.
„Реч је о политичкој магли. Вуково незадовољство је политичке природе и врши притисак на власт како би још неке своје људе ухлебио негде у власти. Лидер СПО-а је мислио да ће партиципирати у власти озбиљније него што је сада случај. Пре је ту реч о фрустрацији и оптужбама које из тога произлазе”, каже Анђелковић и додаје да није искључено да ће СПО можда добити нешто, јер некада може бити основ ценкања када се дигне ова врста панике. Председник посланичке групе СНС-а Зоран Бабић каже да је свима познат став Александра Вучића о питању партиципирања странка у управним и надзорним одборима јавних предузећа, да тамо могу да раде само професионалци, а не страначки људи. „Желимо професионализацију јавног сектора и јавних предузећа јер вишегодишња политика у овом предузећима није се показала најбоља. Ни СПО ни СНС не добијају та места аутоматски већ на основу знања и вештина кандидата да воде те секторе и јавна предузећа. Уосталом, подела места у управним или надзорним одборима није ни била део политичког договора”, наглашава Бабић и додаје да су напредњаци задовољни сарадњом са посланичким клубом у Скупштини Србије СПО–ДХСС.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да сигурно има разних незадовољства чланова СПО-а који су често материјалне природе. Он ипак наводи да то што је рекао Вук Драшковић звучи доста уверљиво.
„Без обзира на то да ли је истина шта је рекао Драшковић, јесте доста чудан статус који добијају разни осуђеници и оптуженици којима се верује на реч. Не мислим само на Милорада Улемека Легију већ и на Дарка Шарића. Има нешто нездраво како се сада третирају поједини оптуженици и осуђеници. И оставља доста лош утисак и контаминира јавно мњење”, нагласио је Вукадиновић. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА