Поред жутих банана на које смо навикли, постоје и црвене банане, познте и као Црвена Дака Банана (Red Dacca Banana). Ове банане расту у Азији и Јужној Америци, и обично су мање од жутих банана. Такође доста су мекше и слађе од банана на које смо навикли а укус подсећа на малину.
Највише се једу у Централној Америци, где се и највише извозе. Банана нарасте у висину просечно око 7 м. Већина сорти су вишегодишње биљке. Црвена банана је још слађа, па је идеална за торте и воћне салате. Беру се док су још зелене, а дозревају у посебним просторијама, па чак и у току транспорта. Сазревање се може убрзати стављањем банана у папирне кесе. Иначе то је омиљено воће широм света. Банане су добар извор Б6 витамина, као и растворљивих влакана. Мање зреле банане садрже више скроба, а мање шећера, а зрелије обрнуто. Садрже и одређене количине калијума, мангана и Ц витамина. Банана је калорична и даје исту количину калорија као кромпир. Негде за банану кажу да је лек зато што редовна потрошња банана користи правилном варењу хране. Редовном употребом се смањује ризик од рака дебелог црева, дојке и бубрега. Неки људи користе унутрашњи део коре од банане за полирање зуба јер постају бељи и сјајнији. Извор: ikragujevac.com
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.