Најновије

Швелер: Концепт глобалне хегеномије је готов, па и Америка с њим...

САД - Рендал Швелер, професор Универзитета државе Охајо написао је текст за часопис Форејн Аферс у којем тврди да ће Сједињене Државе и даље слабити, па ће бити принуђене да сузе своју спољну политику на неколико „главних циљева“. Слабиће и политичка воља америчког руководства јер ветри и одлучност нације да користи предности снаге своје државе ван њених граница, пише Швелер.
Велика Америка, велики амерички снови... (Фото: familysecuritymatters.org)

Велика Америка, велики амерички снови... (Фото: familysecuritymatters.org)

Експерти за међународне односе већ су више пута тврдили да су дани САД у улози „глобалног хегемона“ одбројани. Међутим, уместо лицитирања - која би земља могла преузети ту улогу, време је да се схвати да је сам концепт глобалне хегемоније потрошен - написао је у америчком часопису Foreign Affairs Рендал Швелер, професор Универзитета државе Охајо. „Изгледа да свет над собом више неће имати моћну суперсилу или група великих сила које у њему одржавају поредак. Наступа „равни свет“ којим ће управљати мноштво различитих снага: земље, транснационалне корпорације, политички покрети, глобалне криминалне и терористичке групе и организације за заштиту људских права“ - уверен је Швелер. Он је уверен да ће међународна политика бити хаотичнија него досад и „лишена било каквих закономерности“. Односно: да човечанство улази из „узраста поретка“ у „узраст ентропије“, под којом он подразумева хаос и неред. Швелер је уверен да ће локалних конфликата због тога вероватно бити више него досад, али да ће се зато знатно смањити опасност избијања великих ратова међу великим и најмоћнијим државама.
Сједињене Државе ће даље слабити - прогнозира Швелер - па ће бити принуђене да сузе своју спољну политику на неколико „главних циљева“.
„Слабиће и политичка воља америчког руководства јер ветри и одлучност нације да користи предности снаге своје државе ван њених граница“ - наглашава аутор Foreign Affairs. Швелер је, иначе, уверен да се „узраста хаоса“ не треба превише бојати зато што он неће бити у стању да угуши оно најбоље што у свету постоји, а снижавање опасности избијања глобалне катастрофе отвориће нове перспективе земљама и народима. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА