Најновије

Бечић: Чланство у НАТО није превасходни циљ Србије

БЕОГРАД - Потпредседник Народне скупштине Игор Бечић изјавио је данас да је Србија војно-неутрална држава и да чланство у НАТО-у није њен превасходни циљ.
Фото: СНС

Фото: СНС

Он је навео да је Принципов пуцањ у аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда представљао политички чин, који ни по чему не може да се назове тероризмом. Филиповић је за "Прес Република Српска" рекао да се згражава од покушаја појединаца из бошњачког политичког и културног живота да пропалу аустро-угарску империју, која је представљала суровог окупатора на овим просторима, представе као наводне пријатеље Бошњака и БиХ. "Аустро-угарска окупација БиХ је била крвава и са бројним и тешким репресалијама над становништвом. Принципа и 'младобосанце' терористима једино могу да називају они који се улагују Аустрији из неких приземних разлога или они који имају антисрпска осећања", оценио је Филиповић. Он је рекао да су се припадници "Младе Босне", који су организовали атентат на Фердинанда, борили за уједињење свих словенских народа на овим просторима и ослобођење од Аустро-Угарске. Филиповић истиче да нема смисла то што појединци данас покушавају да догађаје од пре једног века процењују према неким модерним критеријумима, а наводи и да Принцип заслужује споменик у Сарајеву и да не разуме потребу било кога да аболира своје окупаторе. Иначе, обележавање стогодишњице сарајевског атентата и почетка Првог светског рата, изазвало је поделе и у самој БиХ, и у региону.
То обележавање преузело је на себе Сарајево, али, по оцени политичара из Републике Српске, као и Србије, на такав начин да се Срби, све од Принципа, па до учесника последњих ратова деведесетих, означе као терористи и злочинци.
Због тога је државни врх РС и Србије саопштио да неће ићи на прославу у Сарајево. Истовремено, председник РС Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић на недавном састанку договорили су се о заједничком обележавању 28. јуна - Видовдана, што је и стогодишњица атентата у Сарајеву. Свечаност ће у РС бити организована отварањем Андрићграда у Вишеграду на тај дан, чему ће присуствовати и државни врх Србије, док ће у Србији месец дана касније, од тренутка напада на Србију 28. јула, почети званично обележавање стогодишњице почетка Великог рата. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА