Најновије

ВРХОВНА РАДА ИЗГЛАСАЛА: Украјинска православна црква се забрањује у Украјини!

Врховна рада је 19. октобра усвојила у првом читању владин предлог закона „о забрани верских организација повезаних са Русијом“.

УПЦ (Фото: РИА Новости)

Уколико буде коначно усвојен, закон ће отворити пут за потпуну судску забрану деловања канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Украјини.

Предлог закона данас је подржало 267 посланика Врховне раде – 15 људи је гласало против, два парламентараца су била уздржана.

Важно је напоменути да је и пре гласања предлог закона критиковао Светски савет цркава, међународна хришћанска организација основана 1948. године са седиштем у Швајцарској.

Организација, коју представља директор Комисије цркава за међународне послове Петер Прув, апеловала је на председника Раде Руслана Стефанчука са апелом да не доноси закон који „прети да разори друштвено јединство у Украјини“.

„Забрана или друго колективно кажњавање УПЦ у целини, без јасних и јавних доказа да сама црква представља реалну претњу по националну безбедност Украјине, била би, по нашем мишљењу, мера дубоког подела и контрапродуктивности“, наводи се у саопштењу. сматра Светски савет цркава.

О дешавањима на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА