Најновије

7 зачина у борби против рака

Захваљујући својим антиоксидативним дејствима, зачини попут нане, чили папричица, белог лука и ђумбира доказанао делују као превенција, али и помоћ код терапије оболелих од рака.
Фото: spicyvines.com

Фото: spicyvines.com

Ђумбир Ђумбир је стари народни лек који традиционално користе становници северозападне Европе, а све чешће се користи и код нас. Њиме се лече бројни здравствени проблеми, од прехладе до затвора, а може се користити сушен или свеж. Студије показују да ђумбир делује противупално и да је одлична превенција против рака плућа и система за варење, а често се користи након хемиотерапије јер смањује мучнину и у комбинацији с медом подиже имунитет. Рузмарин враћа апетит Рузмарин је традиционални медитерански зачин и одличан извор антиоксиданса. Он се најчешће додаје у супе, парадајз сосове и печења. Одличан је савезник у детоксикацији организма, а може се користити и као чај. Стимулише јетру да ради, а она пак избацује токсине из тела, па је превенција у настанку рака јетре, бубрега и гуштераче. Како стимулише апетит, рузмарин помаже у враћању тлесне снаге код тешких третмана лечења рака. Куркума као превенција рака дојке Куркума је природни антисептик који долази из земаља Далеког истока, а вековима се користи као помоћ у превијању рана и дезинфекцији, те лечењу реуме. Новије студије показују да куркума успорава развој мултипле склерозе, а делује и као превенција од рака простате, карцинома дојке, меланома и леукемије. Како помаже у чишћењу крви од токсина, може деловати заједно са лековима, па се саветује њена употреба након хемиотерапије, али не и за време примања исте. Чили успорава раст ћелија рака Чили папричице, кајенски папар и феферони спадају у род љутих папричица богатих капсаицином. Оне делује противупално, подстичу здраво варење и спречавају настанак полипа на слузници црева. Осим тога, студије показују да људи који редовно користе чили у прехрани ређе оболевају од рака простате. Како су папричице богате витаминима А и Ц, оне јачају имунитет и спречавају раст ћелија рака. Бели лук за превенцију рака плућа Бели лук се још назива и природним антибиотиком, а од давнина се користи за лечење и превенцију здравствених тегоба. Студије потврђују да људи који редовно једу бели лук имају мањи ризик од настанка канцерогених процеса у телу, а он је нарочито користан у превенцији рака плућа и рака дојке. Нана за опоравак након зрачења Чај од нане вековима се користио за ублажавање грчева, тегоба током варења и дијареје, а сада се зна да помаже и у лечењу синдрома иритираног црева те спречава настанак рака стомака. Нана смирује и гастритис, али и оснажује слузницу желуца, па је она отпорнија на настанак чирева. Након терапије зрачењем, чај од менте се користи како би се убрзао опоравак организма, нарочито након зрачења грла и дисајних путева. Блага камилица спасава слузницу Камилица која се најчешће користи у чајевима најпознатија је по свом умирујућем деловању, па се користи као помоћ за успављивање и ублажавање грчева. Редовно испијање камилице уравнотежује пХ организма те смањује ризик од настанка свих облика рака, а врло је корисна за третирање рана у устима након карцинома језика и грла. Извор: 24sata.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА