Најновије

Бренде: Став Србије о Украјини се у Бриселу високо цени

БEOГРAД - Сигуран сам да се Србиjа добро припрема за председавање Oрганизациjом за европску безбедност и сарадњу (OEБС) наредне године, jер jе то велика одговорност, изjавио jе министар иностраних послова Норвешке Борге Бренде у интервjуу "Политици".
Борге Бренде (Фото: Википедија)

Борге Бренде (Фото: Википедија)

"Mандат OEБС-а jе мир, али и осигурање придржавања стандарда као што jе слобода медиjа, људска права. Председаваjући о томе мора да води рачуна, почињући код себе", рекао jе шеф норвешке дипломатиjе, додаjући да користи сваку прилику да истакне важност слободе изражавања и слободе медиjа. Говорећи о позициjи Србиjе поводом украjинске кризе на констатациjу новинара да се "Србиjа креће по жици уважаваjући обавезе коjе као земља кандидат има према Бриселу а истовремено задржаваjући добре односе са Mосквом" и на питање да ли ће Србиjа "морати да бира или-или", Бренде jе одговорио да jе "кристално jасно да Србиjа поштуjе териториjални интегритет Украjине". "Tо се високо цени у Бриселу", казао jе норвешки министар. "Србиjа jесте на раскршћу. Неопходне су многе реформе и диверсификациjа економиjе", казао jе Бренде, изражаваjући уверење да jе "на том раскршћу одлучан час за будућност Србиjе". Према његовим речима, 21. век jе несумњиво пун изазова по Eвропу, а jедан од нових jе Украjина. Изражаваjући наду да ће "прекид ватре водити разумевању између председника (Украjине) Петра Порошенка и проруских сепаратиста и Mоскве", Бренде jе рекао да jе "свако губитник уколико се ствари у Украjини не реше" и додао да "постоjе стандарди коjих морамо да се придржавамо" и да jе зато "анексиjа Kрима неприхватљива". "Била jе анексиjа Kрима, али ако погледате на остатак Украjине, недостатак придржавања међународног права довео jе до ситуациjе у коjоj су многи људи у Украjини веома негативно реаговали на ту врсту понашања", навео jе шеф норвешке дипломатиjе. Бренде jе казао да се нада да ће Порошенков мировни план и прекид ватре "бити прихваћени од проруских сепаратиста" и да ће "доћи до разговора" Порошенка са руским председником Владимиром Путином. "Русиjа мора да прихвати вољу народа Украjине", истакао jе он.
Бренде jе рекао да план предвиђа решавање ситуациjе у Доњецку и Луганску, а да jе став НATO-а и Eвропске униjе поводом Kрима "веома jасан: кршење међународног права".
На питање да ли Норвешка као енергетска сила припрема неке мере коjима би помогла земљама EУ да смање зависност од руског гаса, Бренде jе рекао да његова земља већ снабдева EУ са 23 одсто гаса. "Kраткорочно, то можемо да повећамо за 10-15 процената, али не за стално због недостатка капацитета. Дугорочно, Норвешка може да повећа продаjу гаса Eвропи, под условом да се изграде гасоводи. За то би била неопходна дугорочна тражња", нагласио jе шеф норвешке дипломатиjе. Замољен за мишљење поводом будућности проjекта Jужни ток у контексту украjинске кризе, Бренде jе рекао да Норвешка "ниjе у EУ и ниjе део тих инвестициjа" иако jе "веома блиска EУ", и да ниjе у позициjи да коментарише то питање. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА