Најновије

Љајић о Шешељу: Аутоматски дајемо гаранције за све оптужене

БEOГРAД - Иако jе судско веће Tрибунала за бившу Jугославиjу у случаjу Воjислава Шешеља позвало Холандиjу (као земљу домаћина суда) и Владу Србиjе да се изjасне о гаранциjама у вези са евентуалним привременим пуштањем на слободу лидера радикала, из српске владе поручуjу да jош нису добили званично обавештење о том захтеву, као и да су о томе сазнали из медиjа.
(принтскрин: РТС)

(принтскрин: РТС)

Седам дана jе рок за обе владе да се изjасне о захтевима тог суда. Да званични захтев ниjе стигао у Немањину 11 потврдио jе данас председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љаjић, коjи jе додао да jе евентуално пуштање Шешеља на слободу из Хашког трибунала случаj без преседана. Kада захтев стигне на адресу Владу Србиjе, додао jе Љаjић, ући ће у редовну процедуру коjа jе важила за све оптуженике и у складу са тим биће донете гаранциjе.
Oсврнувши се на саопштење из Српске радикалне странке властима у Београду да се "не играjу главом" и да не даjу било какве гаранциjе против његове воље, Љаjић jе казао да jе давање гаранциjа управо главна тема и у противном не би било ништа спорно, подсећаjући да jе влада и до сада аутоматски давала гаранциjе за све хашке оптуженике.
Истиче и да се први пут дешава да jедан оптужени одмах каже да неће поштовати услове коjи поставља Хашки трибунал, "а од нас се тражи да поштуjемо Устав и дамо те врсте гаранциjе". Иначе, Судско веће Tрибунала за бившу Jугославиjу у случаjу Шешеља позвало jе jуче Холандиjу и Владу Србиjе да се изjасне о гаранциjама. Наиме, веће од Владе Србиjе тражи да потврди да ли може да осигура прецизно наведене мере за Шешељево привремено пуштање на слободу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА