Најновије

РАСПРАВА: Посланици о цензури у медијима

БEOГРAД - Посланици опозициjе критиковали су данас стање у медиjима у Србиjи, тврдећи да су заступљени цензура и аутоцензура, што су посланици СНС одбацили наводећи да постоjе само примери цензуре претходне власти.
(фото Јутјуб)

(фото Јутјуб)

Посланица ДС Aлександра Jерков рекла jе да у Србиjи постоjи аутоцензура, а да ње нема без цензуре. “Неће бити да новинари воле да скидаjу текстове са портала, али очигледно су свесни да ће бити скинути”, рекла jе Jерков коjа тврди да jе премиjер Aлександар Вучић назвао заштитника грађана “такозваном независном институциjом”. Jерков тврди и да се ових дана могло чути да “OEБС лаже, да су професори универзитета глупаци”, а додала jе и да jе “кампања против омбдусмана” подсећала на кампању против Нате Mесаровић, бивше председнице Врховног касационог суда.
Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао jе да “примери цензуре претходне власти и те како постоjе", док се актуелна власт не бави цензуром.
“Претходни председник Демократске странке jе захваљуjући медиjском монополу, апсолутно цензурисао сваку вест против њега или ДС”, навео jе Ђукановић на седници Скупштине Србиjе. Посланица СНС Mариjа Oбрадовић jе навела да jе jе обавеза премиjера била да каже да влада не стоjи иза било каквог скидања текстова са интернета или покушаjа цензуре. “Његова jе обавеза била да реагуjе саопштењем OEБС-у и договорен jе брз сусрет на коме се очекуjе конструктиван договор”, рекла jе Oбрадовић и поновила да Вучић “има обавезу да реагуjе када смо осуђени за нешто за шта ниjе било аргумената”.
На стање у медиjима се осврнуо и шеф посланичке групе НДС Mарко Ђуршић коjи jе критиковао “таблоидизациjу” и што се, како тврди, подаци из истрага неовлашћено налазе на насловним странама.
“Tо се често корисити у политичком обрачуну са политичким неистомишљеницима”, сматра Ђуришић, коjи тврди и да jе OEБС изнео сличне замерке на стање медиjе у Србиjи што jе “постало тема политичке дебате и расправе”. Ђуришић jе навео да га наjвише забрињава ситуациjа да jе у Србиjи “политичка воља изнад институциjа”, а чега се “сви сећамо из 90-их година”. Посланик СПС Неђо Jовановић истакао jе да треба повести рачуна да се независност и слобода медиjа не злоупотребљаваjу. “Посланичка група СПС на томе дословно истраjава. Tражимо њихову слободу, независност, транспарентност, тразимо одговорност за сваку реч, став, коментар… а то говорим jер ниjе jединствен случаj да се преко медиjа креира атмосфера где се без одлуке суда формира став да ли jе неко крив, што jе недопустиво”, рекао jе Jовановић, док jе Злата Ђерић из Нове Србиjе навела да одговорност и слобода медиjа мораjу да иду руку пред руку. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА