Најновије

Запад не одобрава хуманитарни коридор у Украјини

ЊУЈОРК - Сjедињене Aмеричке Државе не смеjу да користе ситуациjу у Украjини за jачање свог воjног присуства у свету, рекао jе амбасадор Русиjе у Уjедињеним нациjама, Виталиj Чуркин.
Фото: youtube.com

Фото: youtube.com

"Aко би се политика састоjала у томе да се ситуациjа у Украjини искористи да се стекне предност и оjачаjу мишићи, то би само нашкодило општоj међународноj сарадњи", рекао jе Чуркин новинарима. Чуркин jе рекао и да Mосква сматра да jе веома важно да Савет безбедности Уjедињених нациjа што пре усвоjи нацрт руске резолуциjе о Украjини, jер би то одиграло значаjну улогу у окончању насиља у тоj земљи. "Наставак онога што се сада дешава у jугоиасточним регионима Украjине, довео би до погоршања целокупне ситуациjе. Tо су густо насељене области Украjине, ситуациjа jе већ постала трагична, а видимо да то ескалира. Kиjев наставља да употребљава силу, што jе потпуно погрешан приступ", нагласио jе Чуркин. "Почетни разговори с нашим колегама из Савета нишу баш обећаваjући. Неки од наших колега мисле да се ситуациjа може смирити употребом силе, што jе велика грешка. Дискусиjа о нацрту резолуциjе ће се наставити", додао jе руски амбасадор у СБ УН. Чуркин сматра и да представници Запада у СБ УН покушаваjу да политизуjу руски нацрт резолуциjе о Украjини, пренео jе "Глас Русиjе". Oн jе додао и да мисли да рад на нацрту резолуциjе неће бити лак и да Русиjа тек треба да одлучи коjи ће бити њен следећи корак на том плану. Руски нацрт резолуциjе коjим се захтева тренутни прекид ватре у Украjини и хуманитарни коридор, наишао jе на критике Запада и хладан приjем у Савету безбедности УН.
Русиjа jе иступила с тим документом на почетку jедномесечног председавања Саветом безбедности.
Mосковске тврдње да жели да стопира насиље у Украjини, наишле су на жустро одбацивање Вашингтона. Стеjт дипартмент jе то назвао "лицемерjем" с обзиром да Русиjа, по његовим тврдњама, ниjе учинила ништа да спречи сепаратисте у Украjини да нападаjу стално нове циљеве и држе посматраче OEБС-а као таоце. У руском нацрту резолуциjе, представљеном у понедељак пред Саветом безбедности, захтева се "тренутни прекид неприjатељстава", а на оне коjи учествуjу у борбама се апелуjе да се ангажуjу на "одрживом прекиду ватре". Руским нацртом се тражи и стварање хуманитарних коридора како би цивили коjи то жели могли безбедно да напусте подручjа неприjатељстава и како би се обезбедило несметано снабдевање. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА