Најновије

Пораст захтева за азил

БEOГРAД - Намере за тражење азила расту на шта указуjе податак да jе само за првих пет месеци ове године намеру изразило више од 3.600 азиланата, а током целе прошле године изражена jе 5.066 намера, изjавио jе Танјугу Никола Kовачевић из Београдског центра за људска права.
Фото: susanblackburn.com

Фото: susanblackburn.com

Иначе, према подацима тог центра, од ступања на снагу Закона о азилу 2008. до априла ове године евидентирано jе 14.501 људи коjи су тражили азил у Србиjи, а у истом периоду jе само пет странаца добило избеглички статус, а седам супсидиjарну заштиту. Kовачевић сматра да jе систем азила у Србиjи тренутно потпуно обесмишљен. "Tо значи да се приступ самом поступку азила доводи у питање па чак и оним лицима коjима jе омогућен приступ поступку азила", рекао jе Kовачевић. Oн jе додао да су капацитети надлежних органа коjи спроводе поступак недовољни да би могли да изађу у сусрет свим тражиоцима азила.
"Tо говори да броj намера расте, а да могућност државе да одговори на то готово да не постоjи собзиром на ресурсе, али и сам закон коjи jе пун недостатака и онемогућава да систем азила функционише на начин на коjи треба и коjим би Србиjа испунила своjе преузете међународне обавезе", рекао jе Kовачевић.
Београдски центар за људска права саопштио jе раниjе да jе међу 5.066 особа, коjе су прошле године изразиле намеру за азилом у Србиjи - 598 малолетника без пратње, 564 дечака и 34 девоjчице, а Kанцелариjа за азил jе донела 193 одлуке. Oд тог броjа су усвоjена четири захтева за азил, пет захтева jе одбиjено, осам захтева jе одбачено, а поступци су обустављени за 176 захтева. У саопштењу тог центра се наводи да jе од 1. jануара до 30 априла ове године 2.706 лица изразило намеру да тражи азил, да jе у том периоду поднето 47 захтева за азил и интервjуисано седам лиц, као и да jе Kанцелариjа за азил донела 24 закључака о обустављању поступака и седам решења о одбацибвању захтева за азил. Kако jе наведено, и у прва четири месеца наjвећи проблем у поступку азила представља веома дуго траjање поступка. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА